Numărul cerbilor și căprioarelor din pădurile Bucovinei a scăzut sub optim din cauza creșterii efectivelor de animale de pradă, urși și lupi. George Celsie : E o chestiune catastrofală. Nu s-a mai întâmplat acest lucru niciodată în Bucovina


Intră acum și în grupul de

În ultimii doi ani de zile, în Bucovina, efectivele de cerbi și căprioare au scăzut sub nivelul optim a declarat, marți, în cadrul emisiunii „Exclusiv la miezul zilei” de la News Bucovina, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Suceava, George Celsie.

El a explicat că situația a fost generată din cauza animalelor de pradă, în special a lupilor și urșilor, care s-au înmulțit exagerat în ultimii șase ani.

„Acest aspect reprezintă o chestiune catastrofală. Nu s-a mai întâmplat acest lucru niciodată în Bucovina” a subliniat Celsie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DS Suceava, problema nu este că se reduc efectivele de cervice, ci că sunt ucise exemplarele tinere.

„Efectivele se reduc pe seama tineretului, mult mai predispus să fie ucis de urs, de vulpe, de râs sau de lup. Aici este mare problemă: suntem sub nivelul optim, iar din urmă nu mai avem cu ce să înlocuim”, a declarat Celsie.

El a menționat că se va ajunge ca în următorii șase-șapte ani de zile, efectivele de cerbi și căprioare să fie foarte îmbătrânite și atunci aceste exemplare vor fi omorâte de lupii fără nici un drept de apel.

„Peste zece- douăzeci de ani, o să se ajungă la ideea că nu am făcut bine și, atunci, va trebui să protejăm cervidele, dar de unde le vom aduce? O să trebuiască să le aducem din alte părți, așa cum s-a întâmplat în America, în Parcul Yellowstone, acum o sută de ani, când au scos lupul definitiv. În anul 1910, până în anul 1960, s-au înmulțit cerbii atât de mult, încât vegetația nu s-a mai regenerat. A început procesul de deșertificare. Și atunci au fost nevoiți să aducă lupul înapoi” a spus George Celsie.

El a explicat că în România, vânătoarea, a stopat să se ajungă în astfel de situații.(Vlad Tudosă)


Intră acum și în grupul de