Ion Lungu spune că un pas important în realizarea regionalizării este crearea de autorități de management POR în fiecare regiune de dezvoltare. AMR a aprobat și o rezoluție pentru unificarea voluntară a localităților


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, marți, că intenția autorităților centrale de a descentraliza Programul Operațional Regional prin înființarea de autorități de management în fiecare regiune de dezvoltare este un pas important în realizarea regionalizării.

Totodată, el a arătat că pentru organizarea teritorială, Asociația Municipiilor din România susține acțiunile de unificare voluntară a localităților.

Primarul a spus că a participat la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, unde s-au discutat problemele de pe agenda de lucru a primarilor.

La ședință au participat ca invitați prim-ministrul, Florin Cîțu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, dar și Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

În acest context s-au discutat probleme legate de situația pregătirii exercițiului financiar european 2021-2027, referitor la Programul Național de Redresare și Reziliență, și la Programele structurale în mod special descentralizarea Programului Operațional Regional, crearea de Autorități de management la nivelul fiecărei Agenții de Dezvoltare Regională, fiind considerat un pas important spre realizarea regionalizării.

Lungu a spus că s-a discutat despre descentralizare, modalitățile de organizare teritorială, legea Zonelor metropolitane; Zone Urbane Funcționale; Unificarea administrativă Voluntară a Autorităților Locale, iar AMR a aprobat o rezoluție pe o intenție de unificare voluntară propusă de municipiul Buzău cu comuna Țintești, ca model de organizare teritorială.

AMR va trimite la Ministerul Administrației și Internelor proiecte de lege privind unificarea administrativă și totodată propuneri de modificare a Codului administrativ, a precizat primarul.

Mai mult, ca reprezentant al AMR, în Comisia de împrumuturi de la Ministerul Finanțelor, Ion Lungu a solicitat suplimentarea plafonului de împrumuturi rambursabile al autorităților locale pentru anul 2021, la rectificarea din luna august, dar și aprobarea de împrumuturi autorităților locale din Trezoreria Statului, în acest sens fiind inițiat un proiect de OUG.

„Am ridicat și problema finanțării de la bugetul de stat a cheltuielilor de transport pentru elevi, cum este stipulat în legea 226/2020, care trebuie corectată la viitoarea rectificare”, a arătat Ion Lungu.

El a mai spus că i-a reamintit premierului Florin Cîțu despre problema legată de emiterea de certificate verzi la operatorul de termoficare Bioenergy, care este blocată la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.


Intră acum și în grupul de