Județul Suceava rămâne pe primul loc în țară la numărul de accidente grave. Ionuț Epureanu: Să mori în accidente rutiere, în 2021, pe indisciplină pietonală, din cauza căruțașilor, bicicliștilor, înseamnă că e până la urmă o problemă de percepție a legislației rutiere


Intră acum și în grupul de

Comisarul șef de poliție Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Suceava, a declarat, joi, la Exclusiv la miezul zilei, de la News Bucovina că în primele șase luni ale acestui an, 43 de persoane au decedat în accidente rutiere, iar acest lucru menține în continuare județul pe primul loc în țară, la numărul de accidente rutiere grave.

”Eu văd lucrurile, așa cum le văd și colegii mei de vreo 10 ani. Cum le vezi, cum le sucești, până la urmă ajungi la niște cifre și când vezi că de atâția ani, județul Suceava este pe primul loc la accidente rutiere mortale, cu cel mai mare număr de persoane decedate în accidente rutiere, orice aș spune eu acum, poate fi dus în derizoriu, sau ar cădea într-o tentă negativă activitatea poliției.  În primele 6 luni erau 40 de persoane decedate în accidente rutiere, au mai trecut câteva zile și la momentul acesta vorbim de 43 de persoane decedate. Suntem în creștere cu 9 persoane decedate față de perioada similară de anul trecut”, a declarat comisarul șef.

În tot acest context nefast, persistă în continuare  întrebarea ce fac autoritățile competente și cum ar trebuie rezolvată această problemă.

”Ca măsuri operative s-au dispus în fiecare an suplimentări atât de efective și înăsprirea ca și rigurozitate a măsurilor polițienești”, a transmis Ionuț Epureanu.

Una din măsuri care ar putea fi o soluție ar fi și experiența arestului pentru șoferii care circulă băuți.

”Dacă în anii trecuți despre persoanele reținute, băgate în arest, în urma evenimentelor rutiere, se vorbea prea puțin și îi puteai număra pe degetele de la două mâini într-un an, uite că acum, numai în prima jumătate a acestui an, sunt peste 40 de persoane care au fost introduse în arest.  Ne-am bazat mult pe această experiență sinistră a arestului, pentru că în comunitățile rurale mici, vorba se duce altfel. Acolo sunt zece, douăzeci de ”zmei”, de oameni care încearcă să epateze. Dacă merg la o discotecă cu siguranță vor intra într-un conflict, dacă au o mașină, cu siguranță tendința și tentația este să încalce legea și legislația rutieră, să ridice praful de pe uliță”, a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Acesta a completat că în acest sens nu este vorba de un abuz. 

”Să nu credeți că ne-am apucat acum de reținut oameni în mod abuziv, dar o măsură a reținerii, prevăzută și de Codul Penal și prin Codul de Procedură Penală, are un efect uriaș mai ales în comunitățile mici. Acest efect este mult mai mare decât am fi făcut noi altceva în acea zi. Doar cu puterea exemplului trebuie să mergi în asemenea situații”, a completat comisarul șef.

Una din principalele cauze ale tuturor accidentelor grave din județul Suceava, rămâne consumul de alcool.

”Este rușinos pentru zona noastră, pentru Bucovina, că în primele patru cauze ale accidentelor rutiere se regăsește consumul de alcool. Pe primul loc este întotdeauna viteaza rutieră, pe locul doi se află indisciplina pietonală, pe locul al treilea abaterile bicicliștilor și motocicliștilor, iar pe ultimul loc alcoolul. Să mori în accidente rutiere, în 2021, pe indisciplină pietonală, din cauza căruțașilor, bicicliștilor, înseamnă că e până la urmă o problemă de percepție a legislației rutiere”, a declarat comisarul șef Ionuț Epureanu.

O măsură importantă luată în acest sens în județul nostru a fost suplimentarea echipajelor rutiere, iar rezultatele nu au încetat să apară.

”Prima măsură a fost evident, cea de suplimentare a echipajelor de poliție rutieră și rezultatele s-au văzut și se văd în special la constatările pe alcoolemie. Nu este seară din timpul săptămânii în care să nu fie suspendate mai bine de 10 permise pentru consumul de alcool, iar în zilele de weekend, atunci când se dezlănțuie aburul alcoolului, sunt suspendate 25-30 de permise rutiere” a transmis Ionuț Epureanu. „Noi  vom continua și cu radarele neinscripționate care sunt perfect legale, sunt prevăzute de legislația în vigoare”, a conchis comisarul șef.


Intră acum și în grupul de