IPS Calinic publică proiectul Casei „Dositei Herescu” după ce un critic i-a spus că va posta fotografii din care ar rezulta că chiliile sunt ca niște celule: Camerele mai mici de 14 mp au fost gândite ca spații de depozitare


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a publicat în cadrul rubricii Răspunsul Ierarhului proiectul Casei „Dositei Herescu” pentru a dovedi că chiliile care sunt amenajate au dimensiunile pe care le-a menționat într-un răspuns anterior în care dezmințea că acestea sunt precum celulele, așa cum i-a atras atenția un petent.

După primul răspuns, respectiva persoană a revenit cu o nouă scrisoare către IPS Calinic în care îi transmite că a evitat să răspundă dacă a intrat „în celulele-chilii”.

„Ați dat niște cifre comuniste, cincinale, când ne-ați mințit despre spațiul noilor chilii-celule!!! Cifre false! Aștept de la cineva poze cu aceste chilii-celule și le voi publica pe net! Și aștept să se mute VECHII viețuitori acolo și să primesc poze, ca să demonstrez CLAR că nu încap într-o celulă toate … visele mincinoase cu care ne îndopați! În ce lume trăiți?!? Ceaușescu, săracul, era într-o lume identică! I se raportau cifre ireale, i se aduceau la semnat planuri fantasmagorice și se puneau înainte poze trucate! Realizați că sunteți într-o situație identică???”, a scris petentul.

El îl întreabă pe ierarh ce va spune când va publica pe net poze, dar nu cu apartamentele ierarhilor, ci cu chiliile reale pe care susține că IPS Calinic nu le-a văzut cu proprii ochi, ci doar pe hârtie.

„Regret, dar e un dialog al surdo-muților! Una întreb, mi se răspunde în doi peri și sunt trimis „la culcare” fără dreptul uman la adevăr și la respect! Iată de ce, de exemplu, încrederea românilor în Biserica Ortodoxă Română era în anii 90 de peste 86% și a scăzut în anul 2021 la puțin peste 60%!!! Sau nu vă interesează?! Vă respect ca ierarh al lui Hristos! Dar … dați-ne adevărul! Că de minciuni suntem sătui până peste poate!”, a transmis petentul.

În răspuns, IPS Calinic îi transmite acestuia că deşi are o atitudine cu care se îndoiește că va putea bate la uşa Împărăţiei lui Dumnezeu, pentru a încheia discuţiile, arată proiectul Casei „Dositei Herescu” în forma în care s-a realizat.

„Cu siguranță, veți observa că sunt camere mai mici de 14 mp, însă, ca în orice locuință, au fost gândite ca spații de depozitare. De la punerea pietrei de temelie şi până în prezent, zilnic am vizitat şi supravegheat şantierul. Dacă nu credeţi, întrebaţi pe muncitorii de la şantier. E mai simplu decât să așteptați poze. În plus, pentru liniştea dumneavoastră, deşi nu aveţi nicio calitate pentru a vă da raportul, din 26 iulie 2020 şi până în prezent, deci în mai puţin de un an, am vizitat nu doar şantierele Centrului Eparhial, ci toate şantierele parohiilor şi mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, pe unele dintre ele chiar de mai multe ori”, a răspuns IPS Calinic.

În ceea ce privește „încrederea românilor în Biserica Ortodoxă Română”, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților spune că chiar nu are motive ca ninivitenii „să mă îmbrac în sac şi să-mi pun cenuşă-n cap”. „Ce vină a avut Dumnezeu că Adam şi Eva au călcat porunca dată; sau Hristos că Iuda nu a crezut în El? Libertatea omului nu o încalcă nici Dumnezeu.Şi, pentru a nu mai lungi vorba, aş încheia spunându-vă – însă nu ca să vă câştig respectul, de care chiar mă lipsesc – că eu nu am niciun motiv să mint opinia publică, pentru că L-aş minţi pe Dumnezeu Care zice: „Blestemaţi sunteţi, câtă vreme căutaţi să Mă înşelaţi.”Referindu-mă la discuţia de faţă, eu aş spune altfel: „Blestemat să fie cel care minte cu nonşalanţă!””, a conchis IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de