IPS Calinic anunță că va prezenta un film cu starea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și cum a fost gestionată în ultimii 30 de ani: Puțintică răbdare!


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a anunțat, duminică, prin intermediul rubricii Răspunsul Ierarhului că va prezenta, în scurt timp, un film care să arate starea eparhiei după 30 de ani, când va face și o autoevaluare a activității sale de un an de când a fost întronizat chiriarh al acestei arhiepiscopii.

După răspunsul de vineri când IPS Calinic a spus că vremea țepelor în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a trecut, a primit o nouă întrebare din partea aceleiași persoane care consideră că ierarhul a făcut prea puțin de când este în funcție.

„Înaltpreasfinția Voastră, am intitula primul an ca păstor în Bucovina al Înaltpreasfinției Voastre «Perdea de fum» sau «Mult zgomot pentru nimic», având în vedere că nu vreți să «destabilizați activitatea Eparhiei», am mai putea spune: liniște…, «primarii» lucrează”, scrie acesta.

Mai multe părți din textul trimis de credincios au fost cenzurate pentru că ar conține remarci ofensatoare ce nu pot fi probate referitoare la persoane din administrația eparhiei.

„Dacă liniștea Arhiepiscopiei înseamnă un compromis suntem de acord, cum spune o apoftegmă: «compromisul se face cu compromisul» sau cum ar zice românul: «ține-ți prietenii aproape și dușmanii și mai aproape». Vă urăm succes să-i transformați pe cei «puțini și deștepți» găsiți în Arhiepiscopie în «vase alese» (Fapte 9, 15) … (e ca și cum te-ai prezenta cu repetenții clasei la olimpiadă)”, menționează petentul.

Acesta mai acuză și faptul că preoți divorțați din mediul rural au fost „degradați” ca preoți în mediul rural și precizează că părintele Ilie Cleopa afirma: «Sf. Liturghie săvârșită de un preot divorțat este echivalentă cu cea săvârșită de un cioban».

„Avem o nedumerire, dacă afirmați că «vremea țepelor în ASR a trecut» cum colaborați cu «țeparii» acelor vremuri?  Sperăm că cele prezentate aici nu le veți trece la «întrebări obraznice», pe noi nu ne veți considera «invidioși și frustrați» și că nu ne veți trimite la Ieremia 5, 21”, mai arată petentul.

Totodată, IPS Calinic este întrebat cum se autoevaluează după un an de când e în fruntea eparhiei și este felicitat doar pentru această rubrică «Răspunsul Ierarhului» care ar trebui să aibă ca scop «cel de a răspunde în Duhul Adevărului, ca cel care am acces la informații, celor care au nelămuriri serioase legate de viața și activitatea Bisericii din Bucovina sau celor care scriu despre aceasta» cu mențiunea că . ADEVĂRUL NU TREBUIE APĂRAT. ADEVĂRUL SE APĂRĂ SINGUR!”

În răspuns, IPS Calinic îi spune petentului că se așteaptă să facă și propuneri de persoane pentru fiecare post în parte pentru că presupune că acesta știe foarte bine organigrama Centrului Eparhial.

„Deşi în anul care urmează să se încheie s-au făcut şi multe lucruri frumoase, constat că cei care au probleme cu vederea (cecitatea) chiar nu le pot vedea. Cât despre ce notă mi-aş da, aceasta o las pe seama celor care se pricep; personal, voi putea să mă autoevaluez puţin mai târziu, dacă acest mai târziu va fi de la Dumnezeu, când voi face cunoscută public starea eparhiei gestionată de dumneavoastră, cei „puţini şi deştepţi”, în cei 30 de ani. Abia atunci, după vizionarea acelui film, ne vom putea autoevalua. Puţintică răbdare!”, a arătat ierarhul.

IPS Calinic explică și transferurile de preoți divorțați și evită să comenteze afirmaţia Părintelui Ilie Cleopa, chiar nu doresc să o comentez menționând doar că este cert este că cei din bisericile paralele abia aşteaptă să-şi îngroaşe rândurile.

„Spuneți că „ADEVĂRUL NU TREBUIE APĂRAT. ADEVĂRUL SE APĂRĂ SINGUR!” Aveți parțial dreptate. Dacă ne gândim puțin, Adevărul a fost chiar crucificat.Aştept cu nerăbdare propunerile dumneavoastră de consilieri”, a conchis IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de