CJ Suceava propune un nou traseu turistic pitoresc: Drumul parcurs de Ciprian Porumbescu în urmă cu 150 de ani pentru a ajunge la Serbarea de la Putna


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă a anunțat, vineri, că CJ Suceava propune un nou traseu turistic ce poate fi parcurs cu bicicleta într-o zi, respectiv drumul făcut de Ciprian Porumbescu pentru a participa la Serbarea de la Putna din 15 august 1871.

„Reconstituirea drumului pe care l-a parcurs Ciprian Porumbescu, în 1871, de la Stupca la Putna pentru a participa la Serbarea din 15 august a este un nou proiect turistic pe care îl propunem începând cu acest an când se împlinesc 150 de ani de la Serbarea de la Putna”, a spus vicepreședintele CJ Suceava.

El a spus că împreună cu o echipă tehnică din CJ Suceava, a identificat principalele puncte de pe acest traseu care pe lângă faptul că este foarte pitoresc are și multe obiective care pot fi vizitate.

Astfel, în urma discuțiilor avute cu specialiști, se propune ca traseul să înceapă de la Casa Memorială „Ciprian Porumbescu”, mormintele familiei Porumbescu, Muzeul „Ciprian Porumbescu”, apoi pe la Biserica din Ilișești, trecând pe lângă „Liră”, după care traseul continuă spre Putna prin Cacica.

„Propunem turiștilor să poată opta să iasă de pe traseu și să viziteze obiective turistice din apropiere cum ar fi Salina Cacica sau Basilica Minor cu hramul Adormirea Maicii Domnului”, a spus Niculai Barbă.

El a adăugat că drumul continuă prin Solca, unde poate fi vizitată biserica mănăstirii din localitate, apoi prin Marginea unde se poate poposi la  Atelierul de ceramică neagră, pe la Mănăstirea Sucevița și apoi prin municipiul Rădăuți unde pot fi vizitate mai multe obiective între care Mănăstirea Bogdana.

Traseul se încheie la Putna unde, pe lângă mănăstire se are în vedere și vizitarea Bisericii din lemn din Putna, cea mai veche biserică din lemn din Europa, dar și chilia lui Daniil Sihastrul.

„Traseul poate fi parcurs atât cu autovehicule cât și cu bicicletele. Este un traseu gândit de astfel manieră încât să fie parcurs pe perioada unei zile cu bicicleta”, a declarat Niculai Barbă.

El a subliniat că acest traseu parcurge zone de o frumusețe rară din Bucovina și că are și menirea de a reaminti turiștilor implicarea compozitorului Ciprian Porumbescu în organizarea Serbării de la Putna din 1871, alături de Mihai Eminescu sau Ioan Slavici, manifestare determinantă pentru definirea identității românești în istorie.


Intră acum și în grupul de