Cușnir către Lungu: Spuneați că Primăria poate funcționa cu jumătate din personal ceea ce înseamnă că anual se cheltuie inutil peste 30 de milioane de lei, bani pe care îi împrumutăm acum pe cinci ani. Lungu: Nu am spus niciodată că dau afară jumătate din personal sau că jumătate din oamenii Primăriei nu au ce face


Intră acum și în grupul de

Liderul grupului PSD din Consiliul Local Suceava, Dan Ioan Cușnir, a declarat în cadrul ședinței de luni a Consiliului Local Suceava când s-a aprobat angajarea unui credit de 30 de milioane de lei din Trezorerie cu o perioadă de rambursare de cinci ani că pentru dezvoltare se face creditare, dar că e nevoie și de responsabilitate.

„Dezvoltarea se face și prin creditare acolo unde există responsabilitate. Aici vorbim de un împrumut de 30 de milioane de lei. În nenumărate rânduri ați declarat, domnule primar, că Primăria poate funcționa la fel de bine cu jumătate dintre angajați. Practic, din declarația dumneavoastră rezultă că jumătate din salariații Primăriei sunt plătiți degeaba din banii sucevenilor”, a spus Cușnir.

El a arătat că înainte de a face împrumuturi trebuie ca aleșii locali să se asigure că fiecare leu este cheltuit eficient.

Potrivit lui Cușnir, conform contului de execuție al bugetului local pe anul 2020 se constată că fondul salarii pentru personal este de 73,6 milioane de lei, iar jumătate din sumă înseamnă mai mult de 30 de milioane de lei cât este creditul angajat de municipalitate.

„Banii cheltuiți ineficient într-un an au aceeași valoare cu creditul pentru cinci ani. Practic, în fiecare an, banii pe două parcări supraetajate sau subterane se duc pe salarii plătite inutil”, a menționat Cușnir.

El a acuzat lipsa de predictibilitate și haosul din bugetarea cheltuielilor.

Cușnir i-a mai spus primarului că în decembrie 2020 a declarat că Primăria Suceava nu va mai lua credite de la bănci.

„Un oraș se dezvoltă prin strategii, prin evaluarea corectă a instrumentelor pe care le avem la dispoziție, prin stabilirea criteriilor, prin evaluarea alternativelor și prin luarea celor mai bune soluții la momentul respectiv. De 17 ani, în loc să avem cele mai bune soluții se acumulează probleme. Un credit pe cinci ani este o nouă problemă atât timp cât avem cheltuieli ineficiente”,  a adăugat Cușnir care a subliniat că primarul, în loc de soluții, aduce noi probleme pentru suceveni.

În replică, primarul Ion Lungu i-a transmis lui Cușnir că i-a scos declarația din context.

„Nu am spus niciodată, cu subiect și predicat, că mâine dau jumătate din personal afară sau că jumătate din oamenii Primăriei nu au ce face. Da, întotdeauna am spus că este loc de mai bine”, a declarat Lungu.

El a spus că meritul lui este că nu a folosit schema maximă de angajări și că sunt circa 400 de locuri vacante.

„Salariații din Primărie trebuie să-și facă datoria. Trebuie să-și justifice existența lui fiecare”, a spus Lungu.

În ceea ce privește creditarea, Ion Lungu a declarat că a susținut și susține să nu acceseze credite pentru investiții care pot fi finanțate din fonduri UE.

Ea a arătat că și creditul de 30 de milioane de lei care va fi accesat este pentru proiecte care nu pot fi finanțate din fonduri europene.


Intră acum și în grupul de