PF Daniel, la Putna, la Praznicul Adormirii Maicii Domnului: Maica Domnului este rugătoare pentru toată lumea, dar în mod special este rugătoare pentru fecioare şi mame


Intră acum și în grupul de

PF Daniel, Patriarhul BOR a oficiat, duminică, la Mănăstirea Putna, Sfânta Liturghie la Praznicul Adormirii Maicii Domnului alături de ierarhi ai BOR și a vorbit despre sărbătorea din 15 august, Adormirea Maicii Domnului.

„Maica Domnului este rugătoare pentru toată lumea, dar în mod special este rugătoare pentru fecioare şi mame, pentru că ea a rămas Pururea Fecioară, şi pentru mame sau familii pentru că ea a alăptat şi a crescut pe Fiul Său, Iisus Hristos”, a transmis PF Daniel.

Patriarhul BOR a amitit că Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului începe să se răspândească mai întâi la Ierusalim, apoi la Constantinopol începând cu secolul al 5-lea după anul 400.

„Despre Adormirea Maicii Domnului nu se spune nimic pentru că nu s-a scris despre aceasta, dar tradiţia Bisericii noastre a consemnat faptul că Maica Domnului a trecut la viaţa veşnică şi anume, a murit la Ierusalim în casa în care stătea şi a fost dusă să fie înmormântată în satul Ghetsimani”, a menționat PF Daniel.

Potrivit acestuia, informaţii despre această trecere a Maicii Domnului la viaţa veşnică sau această mutare a ei sunt oferite de mai multe scrieri despre viaţa Maicii Domnului, dar mai ales predici ale unor părinţi sfinţi ai Bisericii și că în secolul al 8-lea au lăsat predici de o mare frumuseţe despre Adormirea Maicii Domnului Sfântul Ioan Damaschin, Sfântul Gherman, Patriarhul Constantinopolului şi scrieri imnografice, liturgice, Sfântul Cosma Melodul.

„Aceste predici şi aceste texte liturgice sunt concentrate în sinaxarul sărbătorii de astăzi care se găseşte în Minei. Mai concentrată este învăţătura despre Adormirea Maicii Domnului în troparul şi condacul sărbătorii. Acestea rezumă şi mai concentrat ceea ce spune sinaxarul, şi anume că Maica Domnului a adormit, adică a trecut prin moarte, dar nu a rămas în mormânt, nu a rămas în moarte, nu a cunoscut stricăciunea”, a mai spus PF Daniel.

Totodată, Patriarhul BOR a explicat că pentru că din trupul ei s-a format Trupul lui Dumnezeu Cuvântul, Fiul cel veşnic al Tatălui ceresc, născut veşnic din Tată fără mamă, s-a născut ca om din mamă fără tată şi deci nu putea să rămână în mormânt şi să cunoască stricăciunea trupul din care Dumnezeu cuvântul s-a întrupat.

„De aceea, atât sinaxarul cât şi condacul spun că ea a fost mutată la viaţa cerească, mai întâi sufletul, în momentul morţii, despărţirii sufletului de trup, şi la scurt timp şi trupul ei a fost mutat la viaţa cerească lângă Fiul ei”, a spus PF Daniel.

Patriarhul BOR a ținut să sublinieze că Maica Domnului devine icoana Bisericii care ne mută din lumea trecătoare la viaţa veşnică cerească, ceea ce explică de ce şi sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost fixată de Biserică în ultima lună a anului bisericesc.

„Maica Domnului se roagă pentru noi în ceasul morţii şi în ziua judecăţii. adică după ce a murit omul şi ajunge la judecata particulară şi în ziua judecăţii universale. De aceea, ea este pururea rugătoare (…)Ea este icoana Bisericii în rugăciune care primeşte ca răspuns la rugăciune binecuvântarea lui Hristos. Icoana Adormirii Maicii Domnului rezumă în culori ceea ce s-a spus până acum prin cuvinte”, a mai spus PF Daniel.

Mai mult, PF Daniel a explicat că această sărbătoare a Maicii Domnului arată că prin Maica Domnului, ca icoană a Bisericii, că rostul Bisericii pe pământ este de a ajuta pe oameni să ajungă la viaţa veşnică cerească nestricăcioasă.

„Maica Domnului este şi ocrotitoare a clerului pentru că Fiul Său Iisus Hristos este marele preot sau arhiereul veşnic. Este ocrotitoarea ierarhilor, a preoţilor, a diaconilor, este ocrotitoarea tuturor oamenilor şi mai ales este ocrotitoarea văduvelor, a orfanilor şi a tuturor celor necăjiţi. De aceea, credincioşii ortodocşi simt iubirea de mamă a Maicii Domnului”, a adăugat PF Daniel care a continuat că „de la minunea din Cana Galileii Biserica a învăţat că Maica Domnului este rugătoare nebiruită, nerespinsă, nerefuzată”.

„De aceea, în slujbele Bisericii noastre, oricât de scurte sau lungi ar fi, se spune la sfârşit Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu şi ale tuturor sfinţilor, Doamne Iisus Hristoase mântuieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin”, a spus PF Daniel.


Intră acum și în grupul de