Primarul comunei Poiana Stampei dezminte că apa potabilă livrată în localitate ar avea probleme așa cum arată un raport al Inspecției Sanitare făcut public de Prefectura Suceava


Intră acum și în grupul de

Primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea, a transmis redacției un drept la replică față de informațiile transmise, luni, de Prefectura Suceava privind problemele legate de apa potabilă livrată în comună pe care îl prezentăm integral:

„Luni, 6 septembrie 2021, Instituția Prefectului Județul Suceava a trimis o informare de presă referitoare la calitatea apei potabile în zona rurală, în baza raportului Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății.

Între localitățile menționate ca având probleme cu apa potabilă livrată către cetățeni s-a numărat și comuna Poiana Stampei, în cazul localității fiind vorba de neconcordanțe evidente ce impun următoarele lămuriri:

1. Încă din anul 2019, de când a fost inaugurat proiectul „Reabilitare Sistem de Alimentare cu Apă în comuna Poiana Stampei”, grija pentru apa potabilă a fost permanentă, anual fiind efectuate lucrări în acest sens. Drept dovadă, inclusiv în acest an, Primăria comunei Poiana Stampei a efectuat mai multe lucrări de remediere, revizie și mentenanță pentru stația de tratare a apei.

2. Primăria comunei Poiana Stampei are încheiat un contract de monitorizare a parametrilor de potabilitate a apei cu DSP Suceava, lunar un reprezentant al acestei instituții prelevând probe pentru verificarea conformității apei. Dovadă stau documentele din care reiese că în ultima perioadă, pe raza localității nu au existat probleme cu apa potabilă, excepție făcând unele valori ale dozajului de clor, aspect remediat de curând, dar care nu prezintă nicidecum un pericol pentru populație.

3. Înțelegem că aceste probe au fost prelevate la sfârșitul lunii iunie de către Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, iar de atunci și până luni, 6 septembrie, Primăria comunei Poiana Stampei nu a fost informată cu privire la presupusele probleme privind calitatea apei potabile.

4. Faptul că cetățenii comunei Poiana Stampei precum si cititorii respectabilului dumneavoastră trust de presă au fost duși în eroare de un titlu generalist este regretabil, ținând cont de faptul că problemele specificate în titlu nu au nicio legătură cu localitatea noastră, Poiana Stampei.

Notă: Este absolut aberant ca un primar să afle din presă că apa din localitatea sa este neconformă. Din luna iunie și până în luna septembrie nici DSP și nici Instituția Prefectului n-au trimis nicio informare către Primăria noastră din care să reiasă cât de „gravă” este situația, în schimb Prefectura a trimis un comunicat mass-mediei locale care a făcut deliciul Internetului. De altfel, așa cum reiese și din documente, în apa potabilă furnizată cetățenilor din Poiana Stampei n-au existat NICIODATĂ nici E-coli și nici Enterococi, așa cum se prezintă în informarea de presă transmisă de către prefectul Iulian Cimpoeșu. Suntem o administrație responsabilă ce n-a făcut niciodată rabat de la calitate în niciun domeniu și nu ne-am permite niciodată să facem excepție, mai ales când vine vorba de apa pe care o bem cu toții”.

Primarul a atașat și buletine de analiză privind calitatea apei

Reamintim că potrivit raportului Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății referitor la calitatea apei potabile în zona rurală a județului Suceava și transmis de Prefectura Suceava, la Sistemul de aprovizionare cu apă din comuna Poiana Stampei se menționa că „în urma controlului efectuat, au fost constatate deficiențe de funcționare ale sistemului de dozare a substanței clorigene pentru dezinfecția apei. Proba de apă recoltată și analizată cu acest prilej a fost găsită necorespunzătoare calitativ (parametri neconformi: turbiditate, B. Coliforme, E.coli, Enterococi prezente).”


Intră acum și în grupul de