Polițiștii au confiscat peste 30.000 mc de material lemnos, din care 2.541 mc în județul Suceava și au constatat mii de infracțiuni silvice. Raportul de activitate al Poliției Române pentru primele opt luni ale acestui an


Intră acum și în grupul de

În data de 17 septembrie, la o zi după producerea agresiunii asupra activistului de mediu Tiberiu Boșutar, jurnalistului Mihai Dragolea şi regizorului Radu Constantin Mocanu, Poliția Română a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat activitățile desfășurate în primele 8 luni ale acestui an pentru combaterea ilegalităților din domeniul silvic, atât la nivel național, cât și în județul Suceava. Vă prezentăm raportul integral:

Foto simbol

Activitățile Poliției la nivel național

În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, au executat peste 27.000 de controale în domeniul silvic, fiind verificate 6.000 de obiective, precum și peste 45.000 de vehicule.

Aceste acțiuni au avut ca rezultat aplicarea a peste 5.500 de sancțiuni contravenționale în domeniul silvic, în valoare totală de aproape 9 milioane de lei, precum și constatarea a aproape 6.500 de infracțiuni la regimul silvic, cu 63% mai multe față de perioada similară a anului trecut.

De asemenea, colegii noștri au confiscat peste 30.000 de metri cubi de material lemnos, precum și peste 330 de bunuri și valori (cu 41% mai multe ca în aceeași perioadă a anului trecut).

Un ajutor important am avut din partea cetățenilor, Poliția Română primind, prin sistemul 112, 914 apeluri de urgență, cu 189% mai multe față de anul trecut, 147 dintre acestea fiind  confirmate ca fiind ilegale.

Activitățile Poliției în județul Suceava

În primele 8 luni ale acestui an, structurile de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au acționat, alături de celelalte structuri și instituții cu atribuții în domeniu, în județul Suceava, pe linia combaterii ilegalităților din domeniul silvic, fiind efectuate 1.215 controale

Polițiștii, alături de jandarmi, polițiști de frontieră, reprezentanți ai gărzii forestiere, ocoalelor silvice și Regiei Naționale a Pădurilor au verificat 2.843 de obiective, dintre care 2.707 mijloace de transport, 28 de exploatări forestiere, 19 instalații de debitat lemn, 25 de depozite de material lemnos, 8 târguri, piețe, oboare, 2 ocoale silvice, precum și 54 de alte obiective.

În urma acestor activități, au fost înregistrate 187 de dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de Legea nr. 46/2008 (Codul Silvic).

Polițiștii din Suceava au aplicat 278 de sancțiuni contravenționale, prevăzute de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 635.900 de lei.

Au fost confiscați 2.541 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de peste 1 milion de lei.

Tot în județul Suceava, polițiștii Direcției de Ordine Publică – Serviciul Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul I.G.P.R. au efectuat 2 acțiuni operative, privind respectarea prevederilor legale din domeniul silvic de către administratorii fondului forestier național și agenți economici cu obiect de activitate în domeniul exploatării fondului forestier, precum și în domeniul depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

În cadrul acestor acțiuni, au fost verificați 27 de agenți economici, cu obiect de activitate în domeniul exploatării forestiere și al depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos și au fost constatate 2 infracțiuni, fiind întocmite acte procedurale de sesizare din oficiu, sub aspectul existenței infracțiunilor de fals intelectual și evaziune fiscală.

De asemenea, tot în cadrul acestor 2 acțiuni, organizate de la nivel central, au fost aplicate 61 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 269.000 de lei, la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și au fost confiscați 3.778 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de peste 1 milion 100 de mii de lei.

„Tot pe această cale, mulțumim tuturor persoanelor care se implică în activități de protejare a mediului, fiind astfel partenerii instituțiilor cu atribuții în domeniu, pentru combaterea delictelor din domeniul silvic. Combaterea acestui flagel reprezintă o prioritate a Poliției Române, a celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și a celorlalte instituții cu atribuții în domeniu”, a transmis Poliția Română.


Intră acum și în grupul de