Garda Forestieră Suceava spune că nu a găsit nereguli în fondul forestier unde au fost agresați Tiberiu Boșutar și cei doi jurnaliști: În teren nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică


Intră acum și în grupul de

Garda Forestieră Suceava a anunțat vineri seara, după ce a făcut verificări la Ocolul Silvic  Dealu Negru în urma agresiunii asupra activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a doi jurnaliști că nu au fost găsite nereguli.

Potrivit Gărzii Forestiere Suceava, verificările au vizat respectarea regimului silvic pe raza Ocolului Silvic Dealu Negru, structură privată de administrare, în suprafața de fond forestier în vecinătatea căreia s-au produs agresiunile asupra activistului de mediu și a celor doi jurnaliști.

Astfel, cu prilejul controlului, s-a constatat că în zona respectivă -fond forestier proprietate privată- au fost constituite două partizi de exploatare, una în anul 2020 și alta în anul 2021.

„Cele două partizi au fost constituite în conformitate cu prevederile legale și au fost exploatate cu respectarea regulilor de exploatare. În teren nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică. Nu au fost aplicate sancțiuni”, se precizează în comunicatul Gărzii Forestiere Suceava.

Garda Forestieră mai arată că prezența activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a echipei de filmare s-a datorat unei solicitări din partea unei persoane fizice și viza legalitatea modului de exploatare a arborilor care au fost marcați în cursul anului trecut.

„Precizăm că în conformitate cu reglementările tehnice în vigoare și cu prevederile amenajamentelor silvice, exploatarea masei lemnoase se face și în anul următor momentului în care arborii au fost marcați. Pentru a evita evenimentele de natura celui petrecut în data de 16.09.2021, când 3 persoane au fost agresate doar pentru faptul că au încercat să documenteze o posibilă încălcare a legii, Garda Forestieră Suceava adresează rugămintea  pe această cale ca pentru orice neclaritate privind legislația silvică, persoanele interesate să se informeze de la instituțiile ce au atribuții în acest domeniu, respectiv ocoalele silvice și Garda Forestieră”, se mai precizează în comunicat.

Garda Forestieră Suceava subliniază că nu încurajează și se disociază de orice faptă sau activitate  menită să intimideze sau să obstrucționeze demersurile de bună credință realizate cu scopul de a semnala orice posibilă încălcare a legislației din domeniul silvic.


Intră acum și în grupul de