Garda Forestieră Suceava a depistat nereguli pe raza OS Dealu Negru și OS Bucovina. Valoarea prejudiciului depășește 63.000 lei


Intră acum și în grupul de

Garda Forestieră Suceava a anunțat astăzi, 4 septembrie, că în cursul săptămânii precedente a efectuat numeroase controale în pădurile din județ, constatând o serie de nereguli pe raza OS Dealu Negru și OS Bucovina.

Noi nereguli la OS Dealu Negru

Verificările au vizat și OS Dealu Negru, pe raza căruia a fost agresat Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști. Astfel, pe raza comunei Șaru Dornei lucrătorii Gărzii Forestiere au identificat „o exploatare într-o suprafață privată de pășune împădurită aparținând unei persoane fizice, iar în urma verificării legalității punerii în valoare, a exploatării și a comercializării masei lemnoase s-a constatat faptul că deși masa lemnoasă figura ca fiind expediată din parchetul de exploatare, în teren au fost identificați un număr de 37 arbori, specia molid, neexploatați”.

În acest caz a fost aplicată o amendă de 5.000 lei și confiscată valoric cantitatea de 18,23 mc de material lemnos, adică echivalentul arborilor neexploatați, cu o valoare de peste 3.153 lei.

Pe lângă asta, Garda Forestieră a sesizat Poliția pentru că „prin această modalitate a fost legalizată o masă lemnoasă tăiată ilegal”.

Tot într-o suprafață privată aparținând, administrată de către Ocolul Silvic Dealul Negru, într-o partidă în curs de exploatare, delegații Gărzii Forestiere Suceava au constatat existența a 2 arbori care fac obiectul partizii ce prezintă caracteristici fenotipice care nu îndeplinesc condițiile de a fi încadrați ca produse accidentale.

Acești arborii au fost predați în custodia OS Dealu Negru și în acest caz fiind sesizată Poliția.

Nereguli în pădurile administrate de OS privat Bucovina

În aceeași perioadă, pe raza comunei Sucevița, în suprafața de fond forestier aparținând Primăriei comunei Sucevița, administrată de către ocolul silvic privat Bucovina, delegații Gărzii Forestiere Suceava au găsit 41 cioate provenite din tăieri ilegale, având un volum total de 57,878 mc, valoarea totală a prejudiciului fiind de lei 44.165 lei.

Alte tăieri ilegale au fost identificate într-o suprafață privată fără contract de asigurare a serviciilor de pază cu o structură silvică autorizată, pe raza comunei Moldovița. În această locație, delegații Gărzii Forestiere Suceava au identificat 16 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori având un volum total de 26,28 mc, valoarea totală a prejudiciului fiind de 16.139 lei.

Și în aceste cazuri a fost sesizată Poliția în vederea continuării cercetărilor penale.

„Vă asigurăm că instituția noastră va continua activitățile de monitorizare și control într-o deplină transparență, atât în zonele de risc, cât și în restul suprafețelor de fond forestier, astfel încât să asigurăm și să promovăm respectarea prevederilor legale aferente regimului silvic”, a transmis Garda Forestieră Suceava.


Intră acum și în grupul de