Primarul din Siret, Adrian Popoiu, spune că vor fi aplicate soluții optime pentru ca finalizarea proiectelor din oraș să nu fie afectată de majorările de prețuri


Intră acum și în grupul de

Într-un oraș ca Siretul, în care principala preocupare este atragerea fondurilor europene, creșterea prețurilor la materialele de construcții ar putea să conducă la o întârziere a lucrărilor și o modificare semnificativă a cofinanțărilor pe proiecte, a declarat Adrian Popoiu, primarul orașului Siret, în emisiunea în emisiunea Exclusiv la Miezul Zilei, de la News Bucovina.

”Proiectele pe care le avem în derulare le avem scrise din 2015-2016. Așadar, au trecut deja două etape de creștere a devizelor și aici mă refer la OUG 114/2018. În urma acestei Ordonanțe, dacă avem o cofinanțare 2%, conform proiectului tehnic încheiat, ea ajunge acum la 10%, o sumă mare, dat fiind faptul că avem investiții în momentul acesta de aproximativ 26.000.000 euro doar din granturi de la Uniunea Europeană”, a spus primarul Adrian Popoiu.

Totuși, la Siret, se încearcă identificarea  unor soluții optime astfel încât finalizarea proiectelor să nu fie întârziată.

”O parte din aceste cofinanțări le asigurăm print-un contract cu Ministerul de Finanțe, mai ales cu Trezoreria Statului. Este vorba de un împrumut care este benefic pentru noi, cu o dobândă mică. Recent a apărut și OUG 15/2021 prin care aceste devizele s-au ajustat, iar acoperirea acestor costuri se va face de la bugetul de stat. Acum rămâne să fie doar aprobată cât mai repede. Sunt de părere că aceste corecții sunt necesare, mai ales că toate creșterile de prețuri la materialele de construcții au dat peste cap activitatea multor firme”, a transmis primarul Orașului Siret.


Intră acum și în grupul de