Lungu spune că este de acord cu Florin Cîțu că ar trebui eliminată subvenția pe gigacalorie, dar că va trebui făcută etapizat: Dacă ne luăm mâna de pe serviciul de termoficare se oprește încălzirea orașului


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că este de acord cu ceea ce spune premierul demis Florin Cîțu privind eliminarea subvenției, dar că acest lucru nu se poate întâmpla decât etapizat și că va participa joi la o întâlnire cu reprezentanții ANRE și ai Ministerului Mediului pe această chestiune.

Lungu a spus că sunt mai probleme legate sarabanda scumpirilor energiei electrice și a gazului metan și că au repercusiuni asupra asigurarea căldurii în municipiul Suceava.

„Nu sunt avocatul celor de la Bioenergy, dar totuși ei asigură încălzirea orașului Suceava. Problema este imposibilă. Ei vând energia electrică astăzi în sistem cu 160 de lei și o cumpără cu 400 de lei. Nu poți spune că poți compensa de acolo. Am avut o discuție cu premierul că Guvernul trebuie să sprijine să trecem această iarnă.Suntem într-o situație destul de delicată”, a explicat primarul.

El a mai spus că cei de la Bioenergy nu au mai încasat certificate verzi de cinci milioane de euro din cauza modificărilor Codului Silvic și că e modificată definiția masei lemnoase.

Primarul spune că din păcate lipsa acestor certificate verzi afectează aprovizionării cu masă lemnoasă a Bioenergy.

Prima conferinta de presa a primarului Ion Lungu

Prima conferinta de presa a primarului Ion Lungu după căderea Guvernului Vasile Câțu

Publicată de NewsBucovina.ro pe Marţi, 5 octombrie 2021

Ion Lungu a anunțat că din data de 13 ianuarie vom reduce prețul la gigacalorie cu 11, 67 la sută, de la 445,54 lei la 393,13 lei, dar rămâne ca populația să plătească 240 lei/Gcal.

„Aștept să primit avizul de la ARNE, e posibil să mai reducem în continuare prețul”, a spus primarul care a menționat că Suceava era pe drumul cel bun, dar cu aceste creșteri de prețuri la energie lucrurile s-au dat cu totul peste cap.

Întrebat dacă vor urma și o creștere a prețului gigacaloriei, primarul a răpuns: „Posibil că o să ieftinim, o să ieftinim până o să scumpim”.

El a apreciat că situația s-ar rezolva dacă s-ar găsi o soluție pentru certificate verzi pentru lemnul pe care Bioenergy îl folosește la producerea energiei termice.

Ion Lungu a mai declarat că subvențiile se vor reduce treptat și că nu este o vină a operatorului ci a municipalității care nu a reabilitat rețelele termice.

„Mâine vom avea o discuție cu ANRE și Ministerul Mediului privind o reducere treptată a subvențiilor”, a spus primarul.

Ion Lungu a mai arătat după ce News Bucovina a prezentat declarația lui Florin Cîțu care a spus că se va renunța la subvenția pe gigacalorie pentru că a apărut Legea consumatorului vulnerabil, că acesta este doar un deziderat al premierului demis.

„A apărut în presă că se va renunța la subvenție și se va plăti prețul integral al gigacaloriei. Prim ministrul a spus un deziderat cu care și eu sunt de acord. Într-o anumită logică așa ar fi, dacă dăm ajutoare de încălzire să nu mai dăm subvenții. Deocamdată acest lucru nu se poate întâmpla astăzi. Astăzi, dacă ne luăm mâna de pe serviciul de termoficare se oprește încălzirea orașului. Nu se închid costurile. E și partea noastră de culpă că trebuie să reabilităm acele rețele”, a mai spus Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de