IPS Calinic, de acord ca femeile să poată fi dascăl bisericesc: Este de preferat ca la strană să fie un cantor, dar decât un bărbat căruia îi lipsesc multe note din gamă, mai bine o femeie care poate acoperi vocal gama completă

Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a apreciat, marți, într-un răspuns pentru o credincioasă din Bălcăuți că este de acord ca femeile să poată îndeplini funcția de dascăl bisericesc.

Credincioasa îl întreabă pe ierarh dacă este corect ca la Parohia ortodoxă Bălcăuți să fie dascăl o femeie, ca o slujbă de înmormântare să fie oficiată de o femeie ca dascăl.

„Când în comunitatea noastră sunt atâția bărbați care ar putea învăța să fie dascăli, râd penticostalii că avem femeie ca dascăl. Vă rog din suflet să ne dați și nouă un dascăl, că nu este frumos ca o femeie să meargă cu un preot”, a spus credincioasa.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic a răspuns că în Eparhia Iașilor, unde a fost trei decenii episcop-vicar, a întâlnit foarte multe doamne și foarte multe preotese, absolvente de școli teologice, care cântau la strană și care chiar mergeau cu preotul paroh la diferite slujbe.

„Când am vizitat parohiile din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, am întâlnit și aici astfel de cazuri, mai puține, ce e drept, dar care mi-au atras atenția prin faptul că erau foarte bune cântărețe. Dacă pe lângă această calitate de bune cântărețe sunt și persoane morale, chiar nu am nimic împotrivă să cânte la strană, să alcătuiască un cor, să organizeze activități social-filantropice și culturale cu tinerii parohiei etc”, a explicat IPS Calinic.

Ierarhul spune că e de preferat un cantor, dar că decât un bărbat fără voce, mai bine o femeie care poate cânta.

„Desigur, este de preferat ca la strană să fie un cantor, dar decât un bărbat căruia îi lipsesc multe note din gamă, mai bine o femeie care poate acoperi vocal gama completă. Cu siguranță, în alegerea dascălului, un cuvânt îl are și Consiliul Parohial”, a conchis IPS Calinic.

loading...