Presedintele Traian Basescu i-a incurajat pe sinistratii din Patrauti (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Şeful statului Traian Băsescu, împreună cu miniştrii Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi al Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, au ajuns, vineri după-amiază, în jurul orei 14.30, în localitatea suceveană Pătrăuţi, grav afectată de viiturile din această săptămână. Însoţită de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, delegaţia guvernamentală a inspectat casele din localitate distruse de puhoaiele revărsate.

Preşedintele Băsescu i-a spus primarului comunei, Dragoş Jureschi, să asigure oamenilor ale căror case au fost distruse de apele dezlănţuite terenuri în zonele neinundabile pentru a-şi putea reconstrui locuinţele şi s-a interesat de situaţia în care locuiesc, în prezent, aceştia, fiind informat că în cursul zilei de vineri trebuiau să sosească la Pătrăuţi, de la Consiliul Judeţean Suceava, locuinţele modulare pentru persoanele rămase fără adăpost. Traian Băsescu a subliniat că important este să le fie asigurată cazarea, în condiţiile în care nu este o problemă cu asigurarea alimentelor.

Totodată, şeful statului s-a adresat localnicilor ale căror case au fost distruse de inundaţii şi le-a spus să înceteze acţiunea de scoatere a mâlului din gospodării şi să încerce să recupereze “tot ce se poate”, inclusiv cărămizi, pentru construirea de noi case în zone neinundabile. “Mare rugăminte: găseşte petice de pământ în zona neinundabilă”, i-a spus Băsescu primarului din Pătrăuţi.

În timp ce preşedintele ţării inspecta casele distruse de ape, o femeie a venit plângând la el întrebându-l ce să facă. Băsescu i-a răspuns: “Te muţi, te muţi mai sus. Nu mai construieşti aici. Recuperaţi ce se poate recupera din casă, că o să faceţi alta (…). O să vină materiale, bolţari, lemn şi faceţi unde vă dă primarul”.

El i-a mai spus primarului din localitate să le transmită oamenilor că “nu construieşte statul”. Băsescu a subliniat că statul o să facă tot ce se poate pentru a trimite în zonele afectate de inundaţii materiale de construcţii, dar că oamenii sunt cei care trebuie să-şi refacă locuinţele, ajutându-se unii pe alţii.

Potrivit autorităţilor locale, în Pătrăuţi cinci case au fost distruse total de ape, 12 au fost distruse parţial, iar o fermă zootehnică a fost distrusă în proporţie de 50 la sută. De asemenea, au fost distruşi 20 de kilometri de drum comunal. Un număr de 45 de persoane sinistrate, între care 17 copii, care au rămas fără case sunt cazaţi la şcoala şi grădiniţa din localitate.


Intră acum și în grupul de