Ion Lungu vrea ca Suceava să fie între cele 100 de orașe europene neutre din punct de vedere climatic până în 2030


Intră acum și în grupul de

Primarul Ion Lungu a anunțat, miercuri, că dorește ca orașul Suceava să adere la misiunea Uniunii Europene -100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030, misiune care este parte a programului de cercetare și inovare Horizon Europe.

„Nu este un lucru ușor, dar nici imposibil”, a spus Ion Lungu.

El a arătat că vor trebui adoptate în continuare măsuri pentru transformrea Sucevei în oraș verde.

Primarul a spus că municipalitatea are deja câteva inițiative în acest sens, respectiv  investiții în tehnologii ecologice, cum ar fi transportul public, colectarea deșeurilor și va acorda sprijin pentru inovare în sectorul industrial în parcul tehnologic pe care dorește să-l amenajeze pe fostele terenuri de la Termica și unde vârful de lance să fie USV.

Totodată, se dorește introducerea unor forme de transport privat și public mai puțin poluante, mai ieftine și mai sănătoase, decarbonizarea sectorului energetic și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor.

„Sunt niște ținte pe care vrem să ni le asumăm. Într-o primă fază noi vom face scrisoarea de intenție că vrem să ne înscriem în acest program după care urmează să fie semnat, anul viitor, contractul cu Comisia Europeană. Este intenția noastră și sper să o ducem la bun sfârșit, să fim între cele 100 de orașe europene care vor primi finanțare”, a explicat primarul Ion Lungu.

Primarul a subliniat că este bine pentru Suceava să adere la acest proiect.

„Este un proiect european interesant și dacă vrem să avem un oraș curat, un oraș ecologic, fără poluare este bine să aderăm la acest proiect”, a concluzionat Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de