Peste 100 de candidați s-au înscris la DSP Suceava pentru concursul de intrare în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. Concursul va fi organizat în data de 21 noiembrie în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, consilier Gabriela Băncilă, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina, că 106 candidați au depus la DSP Suceava dosare de înscriere pentru concursul de intrare în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie .

Ea a spus că  din totalul celor 106 candidați, 33 au depus dosar de înscriere la concurs pentru domeniul medicină, alți 32 pentru domeniul medicină dentară, iar 41 pentru domeniul farmacie.

De precizat este că Ministerul Sănătății organizează concurs de intrare în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie în data de 21 noiembrie 2021, care  se va desfășura în centrele universitare  București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Conform Ministerului Sănătății, unitățile și specialitățile pentru care se organizează rezidențiat pe post, precum și cifra de școlarizare pe domenii și specialități sunt aprobate prin ordin al ministrului Sănătății. Sursa citată precizează că  numărul de locuri și posturi pe domenii și specialități sunt stabilite defalcat pe centre universitare, inclusiv pentru centrele universitare cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie, în funcție de capacitățile de pregătire pe specialități ale acestora, de către Ministerul Sănătății și Grupul Universităților de Medicină și Farmacie din România și sunt aprobate prin ordin al ministrului Sănătății.

Potrivit MS,  concursul se desfășoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore, iar întrebările sunt diferite, în funcție de domeniu.

 „Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu”, mai precizează MS.

La concurs pot participa candidații care sunt posesori ai unei diplome de licență în profil medico-farmaceutic uman sau o diplomă echivalentă cu aceasta, rezidenții aflați în pregătire, specialiștii care doresc să efectueze pregătire într-o altă specialitate, cu respectarea prevederilor legale, privitor la obținerea celei de a doua specialități, specialiștii care au efectuat programul de pregătire prin rezidențiat, forma pe post, pot obține a doua specialitate după îndeplinirea condiției din actul adițional încheiat la contractul de muncă, candidații care îndeplinesc condițiile privind cetățenia, respectiv care nu au împlinit vârsta standard de pensionare și au diplomă de licență în profil medico-farmaceutic uman sau o diplomă echivalentă cu aceasta.

La concursul de rezidențiat sunt admiși numai candidații care sunt apți din punct de vedere medical (fizic și neuropsihic) pentru exercitarea activității în domeniul pentru care candidează, conform certificatului medical aflat la dosarul de înscriere, precizează MS.

De menționat este că înscrierile pentru concurs s-au efectuat prin direcțiile de sănătate publică, respectiv prin ministerele cu rețea sanitară proprie, iar dosarele de concurs au putut fi depuse exclusiv prin poștă sau servicii de curierat, cu confirmare de primire, în perioada 15 – 26 octombrie 2021, inclusiv data poștei.

(LB)


Intră acum și în grupul de