Reprezentanți ai DSP și SJU Suceava atenționează sucevenii asupra pericolului automedicației cu antivirale neomologate din bazar: Fac mai mult rău decât bine. Antiviralul nu se administrează la întâmplare, fără un consult medical și fără supravegherea medicului.


Intră acum și în grupul de

Reprezentanți ai DSP Suceava și ai Spitalului Județean Suceava au atras, vineri, atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă automedicația în special în cazul celor care au simptome de Covid-19 și îi îndeamnă să consulte imediat medicul de familie.

Directorul SJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, a spus într-o conferință de presă că județul Suceava este acum într-o fază de platou epidemiologic, dar că este un platou extrem de fragil pentru că există un rezervor foarte mare de persoane nevaccinate.

El a mai spus că pe lângă persoanele nevaccinate mai sunt și persoane infectate care au forme moderate de boală și care refuză spitalizarea.

„În orice moment acest platou se poate tranforma într-o curbă ascendentă. De aceea, este foarte important să se mențină ritmul actual de vaccinare”, a declarat Calancea.

El a mai spus că foarte important este ca lumea să înțeleagă că formele moderate de boală trebuie să fie tratate la spital și a menționat că sunt cazuri când formele asimptomatice, formele cu simptome ușoare și fără comborbidități pot rămâne sub supravegherea medicului de familie.

„Descurajăm automedicația. Automedicația face mai mult rău decât bine. Suntem o țară cu un procent foarte mare de automedicație cu repercusiuni grave asupra sănătății noastre. În țări din UE nu se poate cumpăra un paracetamol fără o recomandare medicală”, a explicat dr. Calancea.

El a menționat că medicii lucrează după protocoale naționale și europene foarte bine cunoscute. „Recomandăm medicamentele din aceste protocoale. Nu încurajăm cumpărarea medicamentelor din alte zone decât cele autorizate”, a spus dr. Alexandru Calancea.

Și reprezentantul DSP Suceava, dr. Dana Costea, a spus că tratamentul luat acasă de oameni acasă este extrem de periculos apreciind că singurul tratament preventiv este vaccinarea.

„Nu există un tratament preventiv. Singurul mod de prevenire a infecției este un mod de viață sănătos, o alimentație corectă, respectarea măsurilor de siguranță, portul măștii în mod corect în zonele aglomerate. Nu există un tratament preventiv antiviral și insistăm să nu se cumpere de pe piață medicamente care nu sunt aprobate de Autoritatea Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România. Aceste medicamente pot fi contrafăcute și pot aduce grave deservicii și cei care le iau se pot îmbolnăvi. Chiar dacă sunt medicamentele corecte, antiviralul nu se administrează la întâmplare și fără un consult medical și fără supravegherea medicului. Singura prevenție este vaccinarea care a arătat în țările vest europene că a scăzut foarte mult rata de infectare și mai ales numărul de persoane internate în spital și mai ales rata deceselor”, a spus dr. Dana Costea.


Intră acum și în grupul de