FOTO // Garda Forestieră a depistat aproape 120 de cioate de la arborii tăiați ilegal în mai multe păduri sucevene, cele mai grave încălcări fiind într-o pădure privată din Moldovița care nu era administrată de niciun ocol silvic


Intră acum și în grupul de

Garda Forestieră Suceava a informat că acțiunile de control în pădurile sucevene continuă, inclusiv în fondul forestier unde au fost agresați Tiberiu Boșutar, Mihai Dragolea și Radu Mocanu.

Astfel, o serie de nereguli au fost depistate în urma controalelor desfășurate în perioada 2-4 noiembrie, pe raza OS Crucea, OS Gura Humorului, OS Dealu Negru, dar și în păduri private.

Șaru Dornei. Potrivit sursei citate, pe raza comunei Șaru Dornei, într-o pădure de stat administrată de către ocolul silvic Crucea, lucrătorii Gărzii Forestiere au găsit 9 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori având un volum total de 11,89 mc. Valoarea totală a prejudiciului este de 5.446 lei. 

Poiana Stampei. Alte tăieri ilegale au fost identificate tot în bazinul Dornelor, într-o suprafață de fond forestier aparținând Primăriei comunei Josenii Bârgăului, județul Bistrița Năsăud, situată teritorial pe raza comunei sucevene Poiana Stampei. Aici au fost depistate 11 cioate provenite din arbori tăiați ilegal, cu un volum de 8,11 mc și o valoare totală a prejudiciului de 3.631 lei. În acest caz și în cel de mai sus Garda Forestieră a sesizat Poliția cu privire la infracțiunea de tăiere fără drept de arbori și furt.

Voroneț. În al treilea caz, pe raza localității Voroneț, într-o pădure privată administrată de către ocolul silvic Gura Humorului, au fost depistate 12 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori având un volum total de 3,46 mc, valoarea totală a prejudiciului totalizând 1.528 lei. Pe lângă asta, lucrătorii instituției au constat că și o faptă de reducere a suprafeței fondului forestier național, prin decopertarea unei suprafețe de cca. 100 mp și amplasarea unei fundații din beton în vederea construirii unei locuințe.

Moldovița. Într-o pădure privată din comuna Moldovița care nu are asigurate serviciile silvice de pază cu o structură silvică autorizată, delegații Gărzii Forestiere Suceava și polițiștii au constatat încă 5 cazuri de tăieri ilegale de arbori. Cu ocazia verificărilor au fost identificate 65 de cioate provenite din tăieri ilegale ce totalizează un volum de 152,95 mc și o valoare totală a prejudiciilor de 98.148 lei. Polițiștii au deschis dosar penal cu privire la tăieri ilegale de arbori și furt, iar delegații Gărzii Forestiere Suceava vor aplica amenzi proprietarilor de pădure pentru neasigurarea pazei cu un ocol silvic autorizat.

Dârmoxa. În aceeași perioadă, în baza sesizării activistului de mediu Tiberiu Boșutar, Garda Forestieră și Poliția Suceava au efectuat verificări la regim silvic în zona localității Dârmoxa.

Astfel, într-o suprafață de fond forestier proprietate privată aparținând unei persoane fizice administrată de către ocolul silvic Dealu Negru, au fost identificate 16 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori având un volum total de 11,91 mc, valoarea totală a prejudiciului fiind de 5.312 lei.

Limitrof acestei proprietăți, într-o altă suprafață de fond forestier proprietate publică a statului administrată de către ocolul silvic Broșteni, au fost identificate 6 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori având un volum total de 10,27 mc, valoarea totală a prejudiciului fiind de 6.690 lei.

În ambele cazuri au fost sesizate organele de cercetare penală cu privire la infracțiunea de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori.

În total, în urma controalelor din perioada 2-4 noiembrie au fost depistate 119 cioate de la arborii tăiați ilegal, prejudiciul fiind estimat la aproape 121.000 lei.

În acest context, Garda Forestieră Suceava a informat că verificările demarate în data de 28 septembrie în fondul forestier administrat de ocolul silvic Dealu Negru, unde au fost agresați Tiberiu Boșutar, Mihai Dragolea și Radu Mocanu, continuă până în prezent.

Suprafețele administrate de OS Dealu Negru însumă peste 3600 ha, până la această dată fiind parcursă cu verificări o suprafață de aproximativ 800 ha, mai puțin de 25%, a explicat Garda Forestieră.


Intră acum și în grupul de