Corala de Fete a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cel mai mare concurs de coruri din lume unde a obținut calificativul „foarte bine”


Intră acum și în grupul de

Corala de Fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, dirijată de profesor pr. Lucian Tablan-Popescu, a obținut calificativul  „foarte bine” la  cea de a XI-a ediție a celui mai mare concurs internațional de coruri din lume – World Choir Games 2021, fiind singura formațiune corală care a reprezentat România la această competiție.

Concursul s-a desfășurat în perioada 30 octombrie-7 noiembrie în Flandra, în orașele Anvers și Gent.

Prof. pr. Lucian Tablan- Popescu a declarat pentru NewsBucovina că la acest concurs internațional, organizat pe secțiuni, au participat peste 300 de formațiuni corale din mai multe țări de pe mai multe continente.

El a spus că la ediția din acest an, fiind pandemie, a fost organizată, în premieră, și o secțiune virtuală.

Dirijorul Lucian Tablan-Popescu a mai spus că formațiunea corală suceveană a participat pentru prima oară la World Choir Games, fiind înscrisă la secțiunea virtuală, la categoria folclor, cu un repertoriu compus din piesele muzicale „Fata ardeleană”, de Achim Stoia, „Răsunetul Ardealului”, de Ion Vidu și „Sârba-n căruță”, de Gheorghe Danga, care au fost înregistrate audio-video și trimise spre audiere juriului competiției.

 El a subliniat că la competiția virtuală nu au fost acordate medalii, ci calificativele ”Excelent”, „Foarte bine” și „Bine”, Corala de Fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava primind calificativul „Foarte bine” la categoria folclor.

„Sunt mulțumit de ce au făcut fetele, de calificativul obținut, mai ales că a fost prima participare a coralei sucevene la acest mare concurs internațional de coruri”, a menționat prof.pr. Lucian Tablan-Popescu.

Dirijorul sucevean a arătat că în condițiile generate de pandemie, care presupun asigurarea unor măsuri de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2,  a fost mai dificilă înscrierea în concurs la secțiunea live, dar și reunirea membrilor corului pentru repetiții, adăugând că pentru pregătirea repertoriului pentru acest concurs au avut loc doar 3-4 repetiții.

De precizat este că înregistrarea audio-video a celor trei piese prezentate în concurs s-a realizat în holul Corpului E al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, cu acceptul rectorului instituției academice sucevene.

Potrivit portalului dedicat competiției World Choir Games-2021, la concurs au participat 308 coruri din toată lumea, din care 200 la secțiunea virtuală și 108 la secțiunea live.

World Choir Games este un concurs internațional de coruri care se desfășoară o dată la doi ani, pe diferite continente.

Reamintim că formațiunea corală suceveană are în palmares numeroase premii și medalii la concursuri naționale și internaționale de profil, printre care amintim cele două medalii de argint obținute la Rimini International Choral Competition din Italia- 2018, dar și medalia de aur și cea de argint obținute la European Choir Games & Grand Prix Of Nations- 2019 din  Goteborg – Suedia.

(LB)


Intră acum și în grupul de