Teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei oferite de Centrul Antidiabetic Suceava de Ziua Mondială a Diabetului. În județul Suceava sunt peste 33.000 de persoane cu diabet zaharat din care peste 1700 diagnosticate în acest an

Centrul Antidiabetic Suceava a anunțat că de Ziua Mondială a Diabetului Zaharat va oferit teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei pacienților care se vor adresa centrului.

Potrivit unui comunicat semnat de șeful Centrului Antidiabetic Suceava, Claudiu Cobuz, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat este marcată, anual, în 14 noiembrie şi a fost propusă în 1991 ca răspuns la creșterea alarmantă a frecvenței acestei boli, care afectează în prezent peste 260 de milioane de persoane în întreaga lume.

Pentru anul 2021, activitățile de celebrare pe plan mondial se vor desfășura sub sloganul „Accesul la îngrijirea diabetului – Dacă nu acum, când?”.

Sursa citată arată că Centrul Antidiabetic Suceava are în evidență 33.539 persoane cu diabet zaharat, din care 124 sunt copii și că doar în anul 2021 s-au înregistrat 1.717 cazuri noi, din care 14 la vârsta pediatrică.

Cobuz spune că în Secția de diabet zaharat a SJU Suceava, singura de profil din județ, conceptul relației „medic-pacient”, care reprezintă nucleul în jurul căruia se desfășoară actul medical, pentru persoana cu diabet zaharat este abordat într-o altă lumină, în care se acordă importanța cuvenită ambelor părți.

„Medicul și pacientul trebuie să facă echipă, să fie de aceeași parte. Din păcate, pandemia de coronavirus a șubrezit și mai mult relația medic-pacient. Pe de o parte, bolnavii se tem să mai meargă la doctor din cauza noului virus, iar de cealaltă parte medicii se confruntă cu pacienți care nu cred în Sars-Cov-2. În contextul actual datorat pandemiei, viața noastră s-a schimbat în feluri în care nu ne așteptam, în special pentru pacienți, care trebuie să fie de două ori mai atenți la gestionarea bolii de bază, cât și să se adapteze acestor vremuri provocatoare”, a menționat Cobuz.

Șeful Centrului Antidiabet Suceava a subliniat că anul 2021 reprezintă centenarul de la descoperirea insulinei.

„Astfel o boală considerată mortală, a devenit compatibilă cu viața cvasi-normală în condițiile respectării indicațiilor de regim și tratament. Nicolae Paulescu este unul dintre acei oameni care merită recunoștință eternă”, arată Cobuz.

El precizează că potrivit Federației Internaționale de Diabet, în lume un procent de aproape 10% de persoane suferă de diabet zaharat, iar datorită lui Paulescu acești oameni încă trăiesc și suferința le este mai suportabilă

„Echipa medicală a Centrului Antidiabetic Suceava oferă cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei pacienților care se adresează Cabinetului Ambulatoriu din cadrul Spitalului Județean, indiferent de tipul de tratament urmat. În felul acesta se facilitează accesul la automonitorizare cât mai multor persoane – determinarea glicemiei este o componentă fundamentală a îngrijirii diabetului”, a mai spus Cobuz.

El a remarcat și că Centrul Antidiabetic Suceava este printre puținele centre din România nominalizate cu activități pentru pacienți cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.

loading...