Ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu, spune că milioane de euro colectați ca drepturi de autor nu ajung la artiști, ci sunt gestionați în interesul personal al reprezentanților organismelor de gestiune colectivă: Invit toți artiștii din România să vină public și să își spună povestea legată de Organismele de Gestiune Colectivă

Ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a îndemnat, vineri, artiștii să facă publice modul în care interacționează cu Organismele de Gestiune Colectivă pentru că a constatat că milioane de euro nu au ajuns la artiști, ci au fost folosiți de reprezentanții organismelor care trebuie să colecteze banii în numele autorilor.

„Organismele de Gestiune Colectivă (OGC) își uită cam des misiunea. În loc să fie mandatarele artiștilor, iar banii pe care îi încasează în numele lor să fie corect și transparent distribuiți, ajung să fie negociați la mica înțelegere sau chiar, mai grav, să nu mai fie distribuiți. De ce? Pentru că actuala lege spune că după 3 ani, dacă sumele sunt nerevendicate, acestea revin Organismului de Gestiune Colectivă care îi folosește conform statutului. În realitate, banii aceștia ajung să fie gestionați în interesul personal al reprezentanților organismelor”, a declarat Gheorghiu. 

El a spus că unul dintre organismele de gestiune colectivă a avut, în ultimii 4 ani, nu mai puțin de 49 de milioane de lei, sumă nerepartizată, sumă care ar fi trebuit să revină titularilor de drepturi, în numele cărora i-a colectat, iar un alt organism de gestiune colectivă nu a distribuit 23% din suma colectată, adică 11,6 mil lei.

„Vorbim de milioane de euro care ar fi revenit artiștilor și autorilor”, a spus ministrul.

El a cerut Organismelor de Gestiune Colectivă să publice formulele de calcul pe care le folosesc pentru distribuirea sumelor către titularii de drepturi, situația ultimilor 5 ani privind sumele nerevendicate, cum au folosit fiecare leu, plus procentul acestora din sumele total colectate și situația ultimilor 5 ani cu privire la indemnizația/veniturile pe care membrii consiliului director o/le primesc.

„Invit toți artiștii din România să vină public și să își spună povestea legată de Organismele de Gestiune Colectivă. Nu fiți doar martori, acum este momentul în care putem să transparentizăm acest mecanism. Spuneți-vă experiența personală pentru ca realitatea să fie cunoscută publicului!”, a arătat ministrul.

Bogdan Gheorghiu a transmis și utilizatorilor să împărtășească informații despre relația pe care o au cu Organismele de Gestiune Colectivă și de câte ori s-au întrebat unde se duc banii pe care aceștia îi colectează.

Ministrul a menționat că amendamentul propus de  Alina Gorghiu și Lucian Romașcanu a fost votat în unanimitate de toate partidele politice în Comisia pentru Cultură și Media a Senatului, pentru că au existat de-a lungul timpului foarte multe plângeri legate de abuzurile Organismelor de Gestiune Colectivă, fiind și motivul pentru care insistă ca toți cei care au fost victimele acestor abuzuri să iasă public. 

„Astfel, cea mai bună soluție este ca sumele prescrise după 3 ani să revină titularilor de drepturi – 30% în mod egal pentru fiecare membru al Organismului de Gestiune Colectivă și 70% către cea mai importantă formă de sprijin pentru artiști, Fondul Cultural Național – și fiecare organism să își publice formulele de calcul folosite. Legislația va stimula organismele să își facă treaba și să distribuie corect și transparent, cu riscul de a mă repeta, banii colectați în numele artiștilor și titularilor”, a declarat Gheorghiu.

loading...