Autostrada A7, drumurile expres Suceava-Baia Mare și Suceava-Botoșani, șosele de ocolire la Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, calea ferată Suceava-Apahida sau ITI Țara de Sus-proiecte incluse în Programul de guvernare al noului guvern PNL-PSD-UDMR


Intră acum și în grupul de

Mai multe investiții, în special în ceea ce privește infrastructura rutieră, ar urma să fie făcute în județul Suceava potrivit Programului de guvernare al noului guvern PNL-PSD-UDMR.

La programul de guvernare, coordonator din partea PNL a fost prim-vicepreședintele partidului, Gheorghe Flutur, președinte al CJ Suceava.

În document se arată că noul guvern dorește dezvoltarea infrastructurii rutiere în mod echilibrat și sustenabil prin demararea și finalizarea unor secțiuni de autostrăzi și drumuri expres din regiunea Moldovei, Dobrogei, Regiunii de Sud, Transilvaniei în baza unor documentații mature și bine fundamentate, care vor stabili traseul optim și valoarea de investiție.

Între aceste proiecte se află Autostrada A8, Târgu Mureș – Târgu Neamț-Iași-Ungheni,  Autostrada A7, Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani-Suceava-Siret, Drumul expres Suceava – Botoșani, dar și Drumul expres Baia Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava.

Totodată, se prevede demararea unor proiecte noi cum ar fi variantele de ocolire Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și implementarea în baza unor parteneriate cu autoritățile administrației publice locale a unui program de construire de variante de ocolire cum este cea de la Gura Humorului precum și alte proiecte, a căror fundamentare economico-socială le susține.

În ceea ce privește calea ferată, se propune finalizarea studiilor de fezabilitate aflate în derulare, identificarea și asigurarea surselor de finanțarea pentru demararea de noi lucrări pe rețeaua TEN-T Centrală și Globală pe mai multe secțiuni între care și Suceava-Apahida.

Programul de guvernare prevede și operaționalizarea instrumentelor de dezvoltare teritorială (instrumente teritoriale integrate și dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității) și a instrumentului de global grant.

Astfel, Guvernul României își asumă să sprijine funcționarea mai multor Investiții Teritoriale Integrate, propuse prin Legea nr.176/2020 între care și ITI Țara de Sus – Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară-Dezvoltare Sustenabilă şi Integrată în Ţara de Sus: judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi.

Guvernul mai arată că cercetarea și inovarea joacă un rol esențial în realizarea unui sector agroalimentar inteligent, rezilient și sustenabil, iar între măsuri se susțin investițiile la nivel de fermă în tehnologii inovatoare aferente agriculturii de precizie dar și susținerea infrastructurilor de cercetare aferente băncilor de gene de la Buzău și Suceava.

În cee ce privește investiții în domeniul cultural este prevăzut, la Liteni ( Suceava) crearea unui centru de formare a restauratorilor prin consolidarea, restaurarea și amenajarea Conacului „Vârnav Liteanu” cu o valoare estimată a investiției de  6 milioane euro.


Intră acum și în grupul de