Gheorghe Flutur, la dezvelirea bustului lui Franz Cavaler des Loges: Mai sunt multe de făcut ca să avem curajul să ne uităm la înălțimea statuii acestui mare ctitor care a modernizat urbea Sucevei


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prezent, sâmbătă, la dezvelirea bustului lui Franz Cavaler des Loges a transmis că acesta trebuie să fie un model pentru administrație pentru că a avut atâtea realizări și a modernizat Suceava într-o perioadă în care nu erau programe europene sau altfel de programe de finanțare.

„Astăzi, în ajunul Zilei Bucovinei, dezvelim încă un bust. Cu trei ani în urmă dezveleam bustul lui Iancu Flondor în fața Palatului Administrativ, iar astăzi Franz Cavaler des Loges. Noi, românii, avem nevoie în viață de modele. Trebuie să ne raportăm la cineva. Nu știu dacă astăzi găsim așa de ușor modele și m-aș referi la administrația publică. Cu o sută de ani în urmă acest om căruia i-am dezvelit bustul uitați-vă câte lucruri a făcut pentru Suceava și eu cred că e bine să ne întrebăm fiecare dintre noi, mai ales cei în funcții: Ne ridicăm la nivelul acestui om sau mai avem multe de făcut?”, a întrebat Gheorghe Flutur.

Flutur a remarcat că în urmă o mai bine de o sută de ani acesta a realizat apeduct, canalizare, curent electric, cale ferată până în centrul orașului, investiții în școli cum e Liceul „Ștefan cel Mare”, în actuala clădire în care funcționează  Muzeul Național al Bucovinei, Palatul Administrativ, Spitalul vechi din Suceava.

„Doamne, câte lucruri atunci și nu erau nici programe europene și nici alte programe. S-a putut și a marcat istoria orașului Suceava și pasul uriaș spre civilizație”, a spus Flutur.

El a amintit că atunci când vorbea de zestrea Bucovinei, în 2018, la o sută de ani de la unire, a spue că este bine să fim sinceri pentru că istoria, mai ales în perioada comunistă a trucat adevărul.

„Trebuie să vorbim despre zestrea Bucovinei și o amprentă deosebită, chiar dacă a fost străin, a pus-o Franz Cavaler des Loges, a pus-o și Karl Romstorfer, marele arhitect. Cu o sută de ani în urmă se consolida Cetatea de Scaun a Sucevei. Ne-a ajutat bunul Dumnezeu să o consolidăm și noi, dar avem încă multe de făcut ca să avem curajul să ne uităm la înălțimea statuii acestui mare ctitor care a modernizat urbea Sucevei”, a spus Flutur.

Bustul lui Franz Cavaler Des Loges va fi dezvelit la Suceava

Bustul lui Franz Cavaler Des Loges, singurul primar care a făcut ceva pentru Suceava va fi dezvelit

Publicată de NewsBucovina.ro pe Sâmbătă, 27 noiembrie 2021

Președintele Consiliului Județean Suceava a remarcat că Franz des Loges a fost și longeviv ca primar, dar a avut și o viziune despre dezvoltare.

„Aceasta cred că trebuie să fie pentru un bun gospodar de fiecare dată. Că dacă nu începi cu începutul să ai ABC-ul civilizației, să ai apă, canal, curent electric, transport, școli, sănătate, nu-i bine. Noi avem încă multe de făcut să ne ridicăm la înălțimea lui și eu vorbesc în numele meu”, a adăugat președintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a mai spus că mâine e Ziua Bucovinei și privește la statuia lui Franz Cavaler des Loges și ar fi vrut ca Palatul Administrativ să fie funcțional după incendiul care a afectat acoperișul, dar a menționat că acum a intrat în linie dreaptă un proiect foarte ambițios de modernizare a acestui palat care este cartea de vizită a județului.


Intră acum și în grupul de