Primarul Sucevei anunță, după întâlnirea cu premierul Ciucă, că s-au rezolvat pe loc chestiuni legate de cheltuielile pentru protecție socială, suportarea plafoanelor minime la burse sau cheltuielile legate de transportul gratuit al elevilor


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, care a făcut parte din delegația celor zece primari de municipii care s-au întâlnit, vineri,  la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, cu ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, cu ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice,  Cseke Attila și cu alți reprezentați ai Guvernului a declarat că s-au discutat probleme legate în primul rând despre fundamentarea bugetului pentru anul 2022.

Astfel, primarii au cerut menținerea cotelor din impozitul pe venit la 65%, subvenționarea energiei termice pentru anul 2022, creșterea plafonului privind fondurile rambursabile, asigurarea de la bugetul de stat a costurilor privind bursele școlare și cheltuielile legate de transportul  gratuit al elevilor, finanțarea de la bugetul de stat al creșelor, transferarea de la Guvern a suprafețelor de teren necesare pentru dezvoltarea municipiilor reședință care au un deficit însemnat de teren pentru dezvoltare.

Ion Lungu a spus că a insistat în discuția cu premierul și cu ministrul Dezvoltării să se reglementeze funcționarea centralelor pe biomasă care nu sunt clar reglementate nici în legislația referitoare la subvenții sau la cea referitoare acordarea de certificate verzi.

„Deși suntem un exemplu de bune practici  de încălzire a orașului pe energie verde, cu prețul cel mai mic la gardul centralei din țară, suntem omiși  din legislația referitoare la sistemul de subvenții la încălzire centralizat, unde subvenționare se dă pentru gaz metan și combustibili solizi cum ar fi cărbune sau păcură”, a explicat primarul.

El a anunțat că unele din probleme s-au rezolvat pe loc, cum ar fi asigurarea cotei de 65 % impozit pe venit, 90% cheltuieli pentru protecție socială suportare de Guvern, suportarea plafoanelor minime la burse de la Guvern, cheltuielile legate de transportul gratuit al elevilor, asigurarea limitelor pentru plafoanelor de contactare și trageri la creditele rambursabile.

Pentru celelalte probleme ridicate s-a decis să se organizeze întâlniri lunare cu premierul pentru a fi rezolvate punctual, mai ales că pentru unele dintre probleme fiind necesare hotărâri de guvern sau legi promovate prin Parlament.

Ion Lungu a mulțumit lui Nicolae Ciucă pentru discuția constructivă pe care au avut-o și disponibilitatea de care a dat dovadă.

„Sunt convins că problemele ridicate de Asociația Municipiilor din România vor fi rezolvate în  perioada următoare”, a mai declarat Lungu.


Intră acum și în grupul de