Directorul DSP Suceava spune că angajați ai instituției sunt scuipați, agresați verbal și jigniți de persoane care revin în țară prin Aeroportul Suceava și sunt carantinate deoarece nu sunt vaccinate și nici nu au test PCR negativ.


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSP Suceava, Olivia Ioana Vlad, a transmis, miercuri, că s-a ajuns în situația în care angajați ai DSD Suceava ce asigură triajul epidemiologic în Aeroportul Suceava că sunt agresați verbal, jigniți și scuipați de către cetățenii care sunt carantinați.

Ea a arătat că principala cale de intrare  în județul Suceava este  Aeroportul „Ștefan cel Mare”, dar că de asemenea, mulți călători revin pe plaiurile natale și pe cale terestră.

Potrivit acesteia, de la începutul lunii decembrie, un număr de 12.949 persoane au fost carantinate după intrarea în România, pe cale terestră ori aeriană, în comparație cu 5062 de persoane în luna octombrie și 6.493 de persoane în luna noiembrie.

Olivia Ioana Vlad a exemplificat că doar în cursul zilei de marți, 21 decembrie, 2.148  suceveni  au fost carantinați după revenirea în țară  pentru că nu erau vaccinati anti Covid-19 sau nu aveau test PCR negativ.

Ea a adăugat că în cursul zilei de marți, dintr-un total de  24 persoane confirmate cu infecție SARS-CoV-2,  cinci persoane erau carantinate deoarece aveau  istoric de călătorie în țări din Europa, respectiv Olanda, Anglia, Belgia și Austria și nici una din aceste persoane pozitive nu era vaccinată.

Directorul executiv al DSP Suceava a mai arătat că în centrul de vaccinare deschis la Aeroportul Suceava, unde se folosește vaccinul Johnson & Johnson, doar trei persoane s-au vaccinat în ultimele  24 ore ceea ce arată interesul foarte scăzut pentru vaccinare al persoanelor nevaccinate și carantinate.

„Cel mai demoralizator aspect pentru angajații DSP Suceava care asigură triajul epidemiologic în aeroport  este faptul că sunt agresati verbal, jigniti si scuipați de către cetățenii care sunt carantinați. Încontinuu trebuie solicitată prezența  poliției de frontieră în  centrul de triaj”, a explicat Ioana Olivia Vlad.

Potrivit acesteia, personalul din DSP Suceava care asigură triajul epidemiologic este constituit dintr-un număr de 16 asistenți medicali, care fac ture prin rotație- uneori și 14 ore/zi- în condițiile în care sosesc zilnic  peste o mie de călători.

„Cadrele sanitare fac eforturi extrem de mari şi deoarece sunt atât de multe persoane care sosesc fie nevaccinate, fie netestate, lucrul acesta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină. Înţelegem nerăbdarea şi nervozitatea unora, dar prezentarea dovezii de vaccinare, de testare sau a trecerii prin boală  ar simplifica mult situația la intrarea în România. Acest lucrul este solicitat și respectat  la intrarea în ţările din vestul Europei, dar în mod paradoxal, cetățenii români nu îl respectă atunci când se întorc acasă, spre protecția familiilor și a celor dragi”, a mai declarat Vlad.

Ea a făcut un apel populației judetului ca împreună să dea dovadă de responsabilitate și solidaritate. „Chiar dacă zilele acestea incidența pare liniștitoare, specialiștii în epidemiologie nu pun la îndoială apariția unui nou val Covid-19, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus declarând recent că “Varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am văzut până acum la nici o altă variantă. Chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puţin grave, numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate””, a arătat Vlad.

Potrivit acesteia, DSP Suceava recomandă tuturor concetățenilor să se informeze despre situația epidemiologică la zi din surse oficiale și să opteze pentru consilierea medicilor specialiști sau de familie în vederea vaccinării împotriva Covid-19.

„Pentru stăpânirea pandemiei, este imperios necesar ca vaccinarea să fie  însoțită de celelalte  instrumente anti Covid-19 existente, precum purtarea măştilor, aerisirea cu regularitate a încăperilor şi respectarea distanţării sociale”, a concluzionat Ioana Olivia Vlad.


Intră acum și în grupul de