Primarul Ion Lungu recunoaște că în 2021 nu a fost respectat programul de asfaltări din municipiu deși spune că acest an a fost al investițiilor și dezvoltării Sucevei


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a apreciat, miercuri, într-o declarație de presă bilanţul pentru anul 2021 este unul pozitiv, fiind unul din cei mai buni ani după Revoluţie.

„Anul 2021 a fost un an al investiților, al dezvoltării la Primăria Municipiului Suceava. Este anul cu cea mai bună execuție bugetară de după Revoluție, cu peste 350 milioane lei, aproximativ 70 milioane euro”, a spus Lungu.

Între lucrările care au fost finalizate în cursul anului 2021, primarul a menționat reabilitarea sediului Primăriei, cu creșterea eficienței energetice, zona de agrement de pe malul râului Suceava, construcția podului peste Pârâul Cetății, amenajarea Centrului de informare și documentare de la Colegiul Naţional „Petru Rareș”, construcția unei noi grădinițe în Burdujeni-sat, reabilitarea şi echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic „Petru Mușat”, sala de gimnastică de la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret”, finalizarea sediului autobazei electrice a TPL și sosirea a 22 de autobuze electrice noi de mici dimensiuni, finalizarea proiectului APLICAT pentru digitalizare a activității Primăriei, înființarea Zonei Urbane Funcționale,  modernizarea prin asfaltare a unui număr de opt străzi şi amenajarea unui număr de 959 locuri de parcare, modernizarea Pieței Ițcani, extinderea rețelei de energie electrică şi iluminat public în Cartierul Europa, devierea de conducte de termoficare de pe ruta alternativă Suceava-Botoşani,  finalizarea reţelei de  canalizare pentru  apă menajeră cu staţii de pompare pe străzile Dobrilă Eugen, Molidului şi Făgetului sau montarea unui număr de 38 de staţii noi, moderne pentru  transportul public local.

Ion Lungu a mai spus că în cursul anului 2021 se află în desfășurare lucrări la tronsonul 2 al rutei alternative Suceava-Botoșani, pe strada Apeductului și că a depus la Ministerul Dezvoltării pentru a fi finanțate prin PNI „Anghel Saligny” documentația pentru tronsonul 3 al acestei rute, între Podul Unirii și DN 29, cu viaduct peste calea ferată, în valoare de 17 milioane euro care este în faza de evaluare.

Totodată, primarul a menționat că a pregătit proiecte în valoare de 500 de milioane euro pentru finanțare pe Zona Urbană Funcțională în perioada de finanțare europeană 2021-2027.

În ceea ce privește proiectele cu finanțare europeană, Lungu susține că s-a lucrat foarte bine la aceste investiții cum ar fi grădinița din  zonă centrală, grădinița nouă din Ițcani, reabilitarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, centrul multifuncțional Ițcani  unde mai sunt lucrări la sala de cinematograf, modernizarea străzii Vasile Pârvan.

📺 Conferință de presă săptămânală la Primăria Municipiului Suceava.

📺 Conferință de presă săptămânală la Primăria Municipiului Suceava.

Publicată de NewsBucovina.ro pe Marţi, 28 decembrie 2021

Primarul Lungu consideră că s-a lucrat bine și la investițiile pe fonduri proprii ale municipalității cum este Piața George Enescu care va fi finalizată în primavară, sera floricolă, care este finalizată și urmează a fi racordată la gaz metan, extinderea rețelei de gaz metan în Burdujeni sat fiind racordată la gaz metan autobaza electrică, grădiniţa nouă din Burdujeni sat, precum şi cele două corpuri de clădiri ale Școlii generale nr.6.

Alte proiecte de investiții unde lucrările se desfășoară bine sunt cele de modernizare a Ștrandului Ițcani, încălzirea din Bazar, dar și grădiniţa din curtea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.

Primarul a anunțat că în 2021 a fost aprobată tema de proiectare de amenajare a Parcului Șipote, a avut loc licitaţia pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice şi a fost desemnat câştigătorul și că se lucrează la tema de proiectare pentru amenajarea Pădurii-parc-Zamca, fiind aprobată în Consiliul Local comisia de specialişti care va lucra în acest sens.

În 2021 fost licitată  de Compania Națională de Investiții Sala Polivalentă cu 5000 de locuri fiind în curs de finalizare licitaţia și că a fost licitată  de CNI şi adjudecată  baza de sport tip 1 cu teren de  fotbal de dimensiuni UEFA și că s-au demarat proceduri la CNI pentru realizarea unui stadion nou, acesta fiind prins în lista sinteză.

Totodată, este în faza finală proiectul de reabilitare a curții domnești, a fost aprobat şi este scos la liciaţie de către Ministerul Dezvoltării proiectul pentru creşa mare din municipiul Suceava în zona Dealul Mănăstirii,  a fost semnat contractul de finanţare pe fonduri europene pentru proiectul corp clădire cu săli de clasă pentru Colegiul Naţional „Petru Rareş”.

În 2021 primarul spune că a semnat contractul cu firma Solaris pentru achiziția a 15 autobuze mari noi care vor ajunge în toamna anului 2022 la Suceava, a semnat contractul pentru sistemul integrat de management și modelare urbană destinat modernizării și fluidizării traficului în municipiul Suceava, a semnat contract pentru ruta alternativă pentru acces în cartierul Europa cu amenajare drumuri şi parcări și că a semnat contract montare a șapte stații de încărcare electrică în oraș cu fonduri de la administrația fondului pentru mediu.

Ion Lungu mai arată că acum se lucrează la documentații pentru o parcare supraterană strada Ștefan Tomșa, lângă Primărie, la o parcare supraterană în cartierul Obcini, pe strada Mesteacănului, la o parcare supraterană zona pieţei mari, în fosta locație a comisariatului militar, la o creșă nouă mare, în zona Cetăţii de Scaun, la o gradiniță nouă cu program prelungit în cartierul Obcini, la o gradiniță nouă cu program prelungit lângă Școala generală nr. 1;

Totodată, a fost realizată documentaţia şi a avut loc licitaţia pentru realizarea parcului fotovoltaic pe o suprafaţă de 30,5 hectare la fosta groapă de zgură de la Termica.

În 2021 primarul Ion Lungu spune că a sprijinit toate sporturile din Suceava, în mod special handbal masculin şi fotbal, a premiat performanţele olimpice, atât performanţa şcolară, cât şi cea sportivă, a sprijinit Spitalul Judeţean Suceava cu sume de bani și că a amenajat şi sprijinit centrele de vaccinare fiind administrate la centrele de vaccinare ale municipalităţii 120.818 doze vaccin;

În cursul acestui an au fost sărbătorite peste 100 de cupluri de aur care au împlinit 50 ani de căsătorie, au fost sprijinite financiar unitățile de cult din oraş, în mod special lucrările la sediul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi a Catedralei „Naşterea Domnului” din municipiu, a fost  montată statuia lui Franz Cavaler des Loges în faţa Primăriei și au fost semnate parteneriate de infrăţire cu oraşul Chişinău din Republica Moldova şi cu orașul Karavas din Cipru.

Principala nerealizare din 2021 asumată de primar este nerespectarea programului de asfaltări din oraş în ceea ce privește partea de reparaţii din cauză, în mod special, a lipsei forţei de muncă calificate la firmele de construcții.

O altă nerealizare este neînceperea lucrărilor de extindere a gazului metan în cartierul Dealul Mănăstirii cauzată de întârzierile care sunt în acest proiect, în mare parte din cauza lipsei forţei de muncă calificate care lucrează la proiectul  extinerii gazului metan în Burdujeni sat şi Dealul Mănăstirii.

În ceea ce privește nefinalizarea lucrărilor în cartierul Europa primarul dă vina pe contestaţiile la licitaţiile pentru apă şi pentru drumuri.

Ion Lungu spune că o altă nerealizare este că nu a semnat contractul pentru achiziția de tablete şi laptop-uri din fonduri europene și că deşi municipalitatea a fost declarată câștigătoare a rămas pe lista de  rezervă.

Nici în 2021 Primăria Suceava nu a reușit să implementeze proiectul de canalizaţie cabluri pentru că la licitaţiile care s-au organizat nu s-a prezentat niciun ofertant și că aum se lucrează la modificarea caietului de sarcini.


Intră acum și în grupul de