Ion Lungu explică de ce doar 34 la sută din banii pentru dezvoltarea municipiului au fost folosiți în anul 2021: Lipsa forței de muncă, întârzierea lucrărilor, contestațiile și lipsa proiectelor europene noi


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, că lucrează la bugetul anului 2022 care va fi sensibil egal cu cel din 2021.

„Va fi, fără doar și poate un buget al dezvoltării, cum a fost și cel din anul 2021”, a spus Lungu care spune că ar urma să fie aprobat în ședința din 27 ianuarie

Primarul   a mai spus că în anul 2021 execuția bugetară a fost una bună, gradul de execuție bugetară fiind de 64,04 la sută față de 63,89 la sută în 2020.

Potrivit lui Ion Lungu, în anul 2021 execuția pe partea de funcționare a fost de 85,17 la sută, iar cea pe partea de dezvoltare a fost de 34,05 la sută.

„Sigur, la partea de dezvoltare avem un procent mai mic, cu justificările lui. În primul rând modul cum merg lucrările, lipsa forței de muncă, o problemă la nivel național, întârzierea lucrărilor, contestațiile la unele lucrări, un exemplu fiind drumurile, dar mai sunt și altele unde au fost contestații și nu s-au făcut lucrările la termen”, a explicat Lungu.

El a mai spus că în ceea ce privește fondurile nerambursabile din exercițiul financiar 2021-2027 în anul 2021 nu s-a promovat niciun proiect.

„Întotdeauna noi facem un buget mai mare la fonduri de investiții în ideea că vom promova cât mai multe proiecte, dar nu depind întotdeauna de Primărie. Fondurile europene depind de Guvern, de acordul-cadru și sunt întârziate, mai sunt contestațiile, dar cel mai grav este lipsa forței de muncă calificate. De asta procentul la secțiunea de dezvoltare este mai mic”, a mai spus primarul.

El a menționat că, cu toate acestea și în acest an va include multe lucrări pentru că municipalitatea dorește să le facă.

„Sigur că ele sunt, până la un punct, și lucrări multianuale, nu se termină într-un an de zile și de aceea este explicația că la dezvoltare este procentul de execuție mai mic”, a spus primarul.

Ion Lungu a subliniat că în valoarea absolută în anul 2021 a fost cea mai bună execuție bugetară de după Revoluție cu 380 de milioane de lei față de 335 milioane de lei din 2020 și a remarcat că s-au realizat peste 60 la sută din veniturile proprii programate.


Intră acum și în grupul de