Primarul Ion Lungu anunță că sunt în pregătire proiecte de 100 de milioane de euro cu finanțare europeană între care transportul metropolitan, parcul fotovoltaic și reabilitarea de rețele termice


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, că în ultimele zile a lucrat împreună cu specialiștii din Primărie la portofoliul de proiecte care să fie depuse pentru finanțare prin POR 2021-2027 și prin PNRR.

El a spus că valoarea proiectelor se ridică la 100 milioane euro din care prin POR Nord-Est în cadrul Zonei Urbane Funcționale Suceava de 87.000.000 euro pe Programul Operațional Regional Nord Est, la nivelul Zonei Urbane Funcționale și de 13 milioane de euro prin PNRR.

Prin POR Nord-Est sunt prevăzute proiecte în valoare de  42,5 milioane de euro prin Prioritatea 4 – O regiune cu o mobilitate urbană mai durabilă, 16,5 milioane euro, prin Prioritatea 7 – O regiune mai atractivă; 16,3 milioane de euro, prin Prioritatea 3 – O regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul, de 10,2 milioane de euro,prin Prioritatea 6 – O regiune educată și 1,5 milioane de euro pri Prioritatea 2 – O regiune mai digitalizată.

Prin PNRR sunt prevăzute proiecte de 13 milioane de euro urmând să fie depuse pe Componenta 10 și Componenta 5.

„Pregătim un număr de 25 de proiecte pentru aceste sume, la care suntem în faza de elaborare a documentațiilor de finanțare”, a spus Lungu.

Astfel, vor fi depuse proiecte pe domeniile mobilitate urbană, transport metropolitan, parcul fotovoltaic din zona Termica, reabilitarea de rețele termice, de eficiență energetică la opt unități de învățământ  și de modernizare a infrastructurii educaționale la opt unități, de locuințe sociale, reabilitare monumente istorice – Curtea Domnească, două proiecte de digitalizare administrație publică (2 proiecte) și cel de înființarea unui parc științific și tehnologic.

Pentru accesarea acestor fonduri municipalitatea trebuie să elaboreze și să aprobe documentații strategice, respectiv Strategia integrată de dezvoltare urbană (SIDU), care este finalizată fiind la avizare la mediu, Planul de mobilitate urbană durabilă(PMUD), care este în lucru și Planul de Acțiune privind Energia Durabilă(PAED), care este finalizat și recepționat.

„Sperăm să se semneze la nivel național Acordul de Finanțare cu Uniunea Europeană pe POR, să demarăm efectiv aceste proiecte”, a declarat Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de