Bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost dezvelit de Ziua Unirii Principatelor pe Aleea Unioniștilor din Suceava. Ion Lungu: Noi trebuie să înțelegem că numai uniți putem reuși


Intră acum și în grupul de

Bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost dezvelit, luni, 24 ianuarie 2022, de Ziua Unirii Principatelor, pe Aleea Unioniștilor din municipiul Suceava.

La manifestările care au avut un caracter militar, dar și religios au participat oficialități județene și locale.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, și-a exprimat satisfacția că acum există posibilitatea ca de Ziua Unirii Principatelor să poată fi organizate manifestări la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Inaugurarea statuii lui Alexandru Ioan Cuza la Suceava

Inaugurarea statuii lui Alexandru Ioan Cuza la Suceava

Publicată de NewsBucovina.ro pe Luni, 24 ianuarie 2022

„Mă bucur că astăzi avem posibilitatea să inaugurăm acest bust al lui Alexandru Ioan Cuza, să-l cinstim așa cum se cuvine. Avem în orașul nostru statui ale lui Alexandru Ioan Cuza, avem și un colegiu care îi poartă numele, dar nu avem totuși această posibilitate să facem această ceremonie și iată că în acest an este posibil”, a spus Lungu.

Primarul a  evocat personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza ca fiind „omul nimerit la locul potrivit” la vremea respectivă, subliniind că acesta a avut un rol foarte important în recunoașterea Unirii Principatelor și că în doar șapte ani de domnie a pus bazele statului român modern.

„Noi trebuie să înțelegem că numai uniți putem reuși. Ne uităm astăzi la situația actuală pe care o trăim, la tensiunile care sunt la granițele României și numai împreună putem birui. Clasa politică trebuie să dea dovadă de înțelepciune, să lase orgoliile deoparte și să se unească. Și atunci nu a fost ușor. Au fost multe intrigi, multă opunere, falsificări de alegeri, dar, în final, s-a învins”, a spus Ion Lungu.

El a anunțat că pe Aleea Unioniștilor urmează ca în 28 noiembrie să fie inaugurat bustul generalului Iacob Zadik care a avut un rol foarte important în unirea Bucovinei cu România.


Intră acum și în grupul de