Incendiul de la SJU Suceava a pornit de la un aparat al instalației de ventilare de pe holul etajului patru și a fost localizat în opt minute de la semnalare

Incendiul din noaptea de miercuri spre joi de la Spitalul Județean de Urgență Suceava a izbucnit de la un aparat electric al instalației de ventilare de pe holul etajului patru, au stabilit pompierii suceveni.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, cpt Alin Găleată, a declarat că incendiul a fost anunțat la ora 0:34, iar pompierii militari suceveni au intervenit inițial pompierii de la Detașamentul de Pompieri Suceava cu 5 autospeciale cu apă și spumă, o descarcerare ușoară, o autoscară de intervenție la înălțime, o ambulanță SMURD B2 și o Autospecială de Tranport Personal și Victime Multiple – ATPVM , ulterior fiind activat și Planul Roșu de Intervenție.

Astfel, pe lângă subunitățile pompierilor militari suceveni, au mai fost solicitate resurse și de la Inspectoratele pentru situații de urgență Botoșani și Iași, în total, fiind alocate intervenției, etapizat, 7 autospeciale cu apă și spumă, 8 ambulanțe SMURD, 3 autoscări de intervenție la înălțime, 5 Autospeciale de Transport Personal și Victime Multiple, 2 autospeciale de intervenții complexe și un echipaj pentru descarcerare. De asemenea, în sprijin, au intervenit și 9 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.

Deoarece incendiul a fost localizat în timp scurt, din totalul forțelor și mijloacelor alocate, o parte au fost întoarse la bază, a precizat Găleată.

El a arătat că la sosirea primelor echipaje, incendiul se manifesta, cu flacără și degajări de fum, la cablurile instalației electrice și ale instalației de ventilare, dispuse în planșeul holului de la etajul IV la Secția Obstetrică-Ginecologie, în dreptul salonului nr. 7 și că nu s-au înregistrat victime.

Concomitent cu acțiunea de stingere, s-au derulat misiunile de căutare-salvare-evacuare a tuturor persoanelor (pacienți, personal medical și auxiliar) de la nivelul etajului IV și de la etajele superioare (V-IX). Pe parcursul intervenției au fost evacuați, de către pompierii militari și de către personalul de pe locul de muncă, 329 de pacienți, dintre care, 102 copii (57 nou-născuți). Pacienții au fost evacuați pe secțiile de la etajele inferioare și în Unitatea de Primiri Urgențe.

Alin Găleată a menționat că persoanele evacuate nu au suferit probleme medicale cauzate de arsuri sau intoxicații cu fum și gaze toxice.

Incendiul a fost localizat la ora 0:42, iar lichidarea acestuia a fost declarată 10 minute mai târziu.

Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost efectul termic al curentului electric, generat de un aparat electric (care făcea parte din agregatul de ventilare) cu defecțiuni, a precizat cpt. Găleată.