Turistă aflată singură pe creasta Giumalău, în condiții de viscol și vizibilitate redusă, recuperată de echipe Salvamont Suceava


Intră acum și în grupul de

ACTUALIZARE:

Turista a fost preluată de echipa Salvamamont Suceava și transportata în siguranță la calea de acces auto. După evaluarea medicală, s-a convenit că turista nu se află în pericol, după care a fost preluată cu mașina chiar de soț, sosit în zona cu încă un prieten.

Ştirea initiala:

O turistă a fost recuperată, duminică după amiaza, de echipe Salvamont Suceava de pe creasta Giumalău în condițiile în care aceasta nu mai putea continua traseul din cauza vântului puternic și vizibilității reduse.

Vicepreședintele CJ Suceava responsabil cu Serviciul Salvamont, Niculai Barbă, a declarat că două echipe Salvamont Suceava au plecat inițial pentru recuperarea turistei, una pe versantul nordic și una pe versantul sudic al Masivului Giumalău.

Turista se afla singură pe creasta Giumalău și nu mai putea continua din cauza vântului foarte puternic și a vizibilității foarte reduse, aproape de zero.

Din cauza vântului foarte puternic, echipa de prim răspuns care a urcat de pe versantul sudic nu a reușit să treacă de creastă și s-a retras, în schimb, echipa care a urcat de pe versantul nordic a ajuns la turistă. Echipa ajunsă pe creastă se deplasează cu mare dificultate, date fiind condițiile meteo, iar în sprijinul lor au mai pornit încă doua echipe Salvamont Suceava.

Turista recuperată se află împreună cu salvatorii și coboară spre Șaua Colbu.

Niculai Barbă a subliniat că în asemenea condiții este un mare risc chiar și pentru salvatorii montani și din acest motiv a făcut încă odată apel la respectarea recomandărilor Salvamont.

„Din păcate, printre cei care se încumetă sa urce în condiții neprielnice sunt și persoane care cunosc muntele și riscurile la care se expun”, a mai spus vicepreședintele CJ Suceava.


Intră acum și în grupul de