Ministrul de Interne anunță 17 sesizări penale și 33 de infracțiuni constatate după controlul de la Ocolul Silvic Dealu Negru


Intră acum și în grupul de

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, într-o conferință de presă că în urma controlului complex derulat la Ocolul Silvic Dealu Negru după informațiile făcute publice de activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar și o echipă Recorder s-au constatat 33 de infracțiuni și au fost făcute 17 sesizări penale.

El a spus în conferința de presă organizată cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, că în țară sunt în lucru peste 23.000 de dosare penale cu infracțiuni la regimul silvic și că trebuie să fie crescută eficiența acțiunilor comune în sistem integrat, poliție și mediu.

Ministrul de Interne a subliniat că parteneriatul cu societatea civilă și cu cetățenii sunt importante și a reliefat rolul activiștilor de mediu de bună credință și a anchetelor jurnalistice pe domeniu care ajută în această „cursă contra cronometru de stopare a jafului din pădurile Românei”.

Lucian Bode a explicat că în cazul Ocolului Silvic Dealu Negru cele două ministere au acționat împreună după un plan comun de acțiune.

„Au fost întocmite dosare penale, au fost aplicate sancțiuni contravenționale și s-au dispus măsuri complementare de confiscare de material lemnos. În urma măsurilor complexe la Ocolul Dealu Negru au fost constatate 33 de infracțiuni și au fost făcute 17 sesizări penale și au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale”, a spus ministrul care a adăugat că tema exploatării ilegale a pădurilor este un subiect de mare interes pe agenda publică.

Întrebat în legătură cu dosarele de la Ocolul Silvic Dealu Negru ministrul a răspuns că cele 33 de infracțiuni au generat 17 sesizări penale și că toate aceste sesizări penale sunt la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.

„Orice element pe care eu l-aș prezenta public din conținutul acestor dosare nu este în competența mea”, a spus Lucian Bode.

Reamintim că Garda Forestieră Suceava a început verificări la Ocolul Silvic Dealu Negru din 28 septembrie pe cele peste 3600 de hectare administrate de acest ocol silvic privat unde au fost agresați activistul de mediu Tiberiu Boșutar și jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Mocanu.

În urma controalelor, Garda Forestieră Suceava a găsit mai multe nereguli privind gestionarea fondului forestier din această zonă.


Intră acum și în grupul de