Amenzi de zeci de mii de lei și peste 140 de mc de material lemnos confiscat de polițiștii suceveni


Intră acum și în grupul de

Poliția Județeană Suceava a anunțat, joi, că polițiștii suceveni au aplicat amenzi de zeci de mii de lei și au confiscat masă lemnoasă în valoare de aproape 90.000 de lei.

Sursa citată amintește că în data de 8 februarie la ora 21:05, o patrulă din cadrul Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta a oprit pentru control pe DJ 175 în comuna Fundu Moldovei, un ansamblu de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă condus de un bărbat de 32 de ani din comuna Ciocănești, care transporta material lemnos.

În urma verificării cantității înscrise în avizul electronic cu cea încărcată pe ansamblul de vehicule, polițiștii au constatat faptul că aceasta nu corespunde din punct de vedere al sortimentației, existând suspiciuni că încărcătura este mai mare, ocazie cu care ansamblul de vehicule a fost condus la sediul Ocolului Silvic Pojorâta.

În data de 09.02.2022, polițiști din cadrul IPJ Suceava – Serviciul de Ordine Publică-Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au continuat verificările privind transportul de material lemnos depistat de către lucrătorii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta pe raza localității Sadova, și au efectuat două controale pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase la două societăți comerciale din localitate, ocazie cu care au constatat următoarele:

În urma efectuării balanței dintre stocurile scriptice raportate în SUMAL 2.0 și stocurile faptice de material lemnos inventariate, echipa de control a constatat faptul că una dintre societățile comerciale deține în depozitul societății cantitatea de 130,20 mc buștean gater de esență răsinoase si 10,60 mc cherestea de esență răsinoase fără documente care să ateste proveniența legală.

De asemenea, s-a constatat faptul că operatorul economic nu a respectat obligația de a efectua fotografii corespunzătoare materialului lemnos transportat cu avizele de însotire electronice raportate in SUMAL 2.0.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societății comerciale, aplicându-se 2 sancţiuni contravenționale in valoare de 35.000 lei, conform Legii nr. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 130,20 mc buștean gater de esență răsinoase în valoare de 76.036,8 lei și 10,60 mc cherestea de esență răsinoase în valoare de 9.222 lei .

În urma efectuării balanței dintre stocurile scriptice raportate in SUMAL 2.0 și stocurile faptice de material lemnos inventariate în depozitul celei de-a doua societăți comerciale, polițiștii  nu au constatat diferențe.

Echipa de control a constatat faptul că operatorul economic nu a împrejmuit depozitul societății conform legislației silvice în vigoare.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societății comerciale, aplicându-se o sancţiune contravențională in valoare de 5.000 lei, conform Legii nr. 171/2010.


Intră acum și în grupul de