Biroul Pentru Imigrări Suceava: Peste 2000 de străini din Republica Moldova, Ucraina, Turcia, China, Nepal și Bangladesh au cerut drept de ședere sau rezidență anul trecut. Polițiștii pentru imigrări suceveni au depistat 70 de străini în situații ilegale


Intră acum și în grupul de

În cursul anului 2021, polițiștii Biroului pentru Imigrări al județului Suceava au asigurat managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 2827 de persoane, cetățeni din state terțe și europeni. Au fost depistați 70 străini în situații ilegale și emise 17 decizii de returnare. De asemenea, au fost eliberate 1034 avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 12 interdicții de intrare în România și 43 de sancțiuni contravenționale în valoare de 26.800 lei.

În ceea ce privește dreptul de ședere/rezidență pe teritoriul României, în anul 2021, poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al județului Suceava au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru  2827 de persoane, dintre care 2080 străini din state terțe, cei mai mulți din Republica Moldova, Ucraina, Turcia, China, Nepal si Bangladesh și 747 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Austria, Germania şi Spania.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajarea în muncă și reîntregirea familiei.

Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 974 de permise de ședere, dintre care 940 pentru ședere temporară și 34 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 106 de certificate de înregistrare și 24 cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH .

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 1034 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 986 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, 48 de cereri fiind respinse.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 32 acțiuni cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu și 60 de verificări în teren, în urma cărora au fost depistați 70 străini în situații ilegale.

Pentru 17 cetățeni străini au fost emise decizii de returnare de pe teritoriul României, 5 dintre aceștia au fost conduși cu escortă până la punctul de frontieră, 5 au fost luați în custodie publică până la îndepărtare, iar pentru 7 s-a stabilit termenul de plecare voluntară și au fost sancţionați contravenţional.

Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 12 interdicții de intrare în România pentru perioade cuprinse între 3 luni și 5 ani și aplicate 43 de sancțiuni contravenționale în valoare de 26.800 lei.

„Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță al cetățeanului”, menționează Biroul pentru Imigrări Suceava într-un comunicat de presă.


Intră acum și în grupul de