Acțiune a Direcției Rutiere din Poliția Română în județul Suceava cu polițiști din zece județe : Au fost reținute 99 de permise de conducere pentru depășiri neregulamentare, conducere sub influența băuturilor alcoolice sau viteză

Aproape 50 de autovehicule au fost imobilizate și aproximativ 100 de permise de conducere au fost reținute, în urma unei acțiuni derulate de Direcția Rutieră – I.G.P.R., în județul Suceava, în perioada 31 ianuarie – 7 februarie a.c.,  pentru asigurarea unui climat de siguranță publică și rutieră.

Astfel, în această perioadă, au fost executate acțiuni punctuale, în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier și criminogen ridicat.

La acțiuni au participat polițiști din Bacău, Brașov, Sibiu, Hunedoara, Dâmbovița, Neamț, Maramureș, Ialomița, Vrancea și Iași, specializați în verificarea documentelor aparținând autovehiculelor înmatriculate în alte state și a permiselor de conducere eliberate de autorități străine, coordonați de polițiști din cadrul Direcţiei Rutiere și sprijiniți de un detașament de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău.

Activitățile de control s-au desfășurat pentru constatarea și sancționarea abaterilor care pun în pericol siguranța traficului rutier, dar şi climatul de ordine şi siguranţă publică, ce are impact direct asupra modului de convieţuire socială din zonă.

Astfel, au fost verificate 5.220 de autovehicule, fiind aplicate peste 2.100 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 576.400 de lei.

Dintre acestea, 2.083 au fost la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată cu modificările și completările ulterioare, 4 la Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere și 37 la Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule şi tramvaie.

De asemenea, au fost aplicate 7 sancțiuni la H.G. nr. 69/2012 privind stabilirea încălcărilor prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.071/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condiţiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupaţiei de operator de transport, 14 la O.G. nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora și 17 la alte legi.

Totodată, au fost reținute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, 99 de permise de conducere, dintre care 30 pentru depășiri neregulamentare, 13 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, 25 pentru viteză și 31 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost retrase 227 de certificate de înmatriculare și 45 de seturi de plăcuțe cu numere de înmatriculare, pentru conducerea unor autovehicule având defecțiuni tehnice sau neîndeplinirea unor obligații legale.

În cadrul acțiunii, 47 de autovehicule au fost imobilizate, majoritatea lor fiind înmatriculate în străinătate și neavând asigurare obligatorie.