Impactul psihologic asupra sucevenilor cauzat de efectele pandemiei de Covid, temă de analiză dată de prefect managerilor spitalelor din județ


Intră acum și în grupul de

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, care a participat, joi, la o discuție cu conducerea Spitalului Județean de Urgență Suceava a solicitat managerului Alexandru Calancea ca, în calitate de coordonator al sistemului medical județean, să analizeze împreună cu managerii celorlalte spitale impactul psihologic cauzat de efectele pandemiei asupra populației și să identifice și să dispună măsuri de îmbunătățire a relației personal medical – pacient, acolo unde este cazul.

Prefectul a subliniat că investițiile din ultima perioadă în sistemul medical sucevean, alocările financiare generoase ale autorității publice județene care au completat sprijinul autorităților publice locale, dar și nivelul decent al salarizării în sistemul sanitar, „determină reale așteptări din partea beneficiarului final – pacientul, și implică un răspuns pe măsură, de natură a asigura un serviciu public de calitate, pe care ni-l dorim cu toții”.

Un alt aspect pe care prefectul județului l-a supus atenției conducerii medicale a spitalului județean este modalitatea în care se realizează schimbul de date între unitățile spitalicești, între spitalele din județ și D.S.P. Suceava și nu în ultimul rând între D.S.P. și autoritățile centrale.

El a spus că nu de puține ori au fost semnalate situații în care, la momentul centralizării raportărilor efectuate la nivelul spitalelor județene, aceste rapoarte nu mai corespundeau situației reale din teren, înregistrându-se diferențe semnificative mai ales în ceea ce privește numărul paturilor ocupate/libere. Aceste neconcordanțe pot genera sincope ce se transmit în lanț, determinând consecințe asupra planificării internărilor și, în ultimă instanță chiar asupra stării de sănătate a pacienților.

Alexandru Moldovan a subliniat că în contextul multiplelor investiții realizate sau care sunt în curs de realizare în spitalele din județ prin intermediul fondurilor comunitare, guvernamentale sau locale a solicitat coordonatorului sistemului medical din județ, dr. Alexandru Calancea, să dispună o analiză aplicată atât la nivelul Spitalului Județean de Urgență Suceava, cât și la celelalte spitale din județ, privind stadiul implementării digitalizării.

„Nu se poate vorbi despre un sistem integrat de răspuns la nivel județean în lipsa unui mecanism digitalizat care să ofere la orice moment al zilei date în timp real referitoare la gradul de ocupare al paturilor pe diverse secții/patologii, personalul medical disponibil și cel de rezervă, stocurile de materiale sanitare și medicamente avute la dispoziție”, a explicat prefectul Moldovan.


Intră acum și în grupul de