Dr. Marius Grămadă: Ortopedia suceveană se perfecționează pentru a face față noilor provocări: un număr mare de accidente rutiere sau un număr mare de proteze de șold care în 10-15 ani vor necesita intervenții complexe pe bazin


Intră acum și în grupul de

Colectivul secției de Ortopedie al SJU Suceava se instruiește permanent pentru a face față noilor provocări ale societății : un număr mare de accidente rutiere, un număr mare de proteze de șold care în 10-15 ani vor necesita intervenții complexe pe bazin, a declarat, marți, medicul ortoped sucevean Marius Grămadă.

Potrivit unui comunicat al SJU Suceava, luni, o echipă de medici din cadrul secției Ortopedie (Grămada M., Voinea R., Puha C. ) a realizat o intervenție chirurgicală de osteosinteză la nivelul cotilului ( cavitatea articulară a osului iliac, unde se articulează cu femurul).

Intervenția s-a realizat la un tânăr de 27 de ani, politraumatizat prin accident rutier, internat de aproximativ trei săptămâni în Spitalul Județean Suceava, pentru care s-au practicat în total trei intervenții chirurgicale la un interval de timp de aproximativ o săptămâna, astfel încât pacientul să poată suporta procedurile și efectele secundare să fie minime. Ultima dintre intervenții a constat în reducerea unei fracturi de perete posterior de cotil.

Dr. Marius Grămadă a declarat că în absența acestei intervenții, funcționarea articulației șoldului stâng ar fi fost grav perturbată, ducând rapid la degradarea sa și la necesitatea protezării interne la o vârstă tânără.

„Acest tip de intervenție s-a mai realizat în trecut, în condițiile de pionierat de atunci, în perioada în care șef al secției de Ortopedie era Dr. Săvescu, de către colectivul de medici de la vremea respectivă, dintre care amintim : dr. Bandac R. , actualul medic șef de secție și dr. Grunichevici”, a precizat dr. Grămadă.

El a explicat că operația necesită condiții deosebite pentru realizare: masă specială de operație, aparat de radiologie mobilă, motoare ortopedice fără fir și nu în ultimul rând o echipă de medici antrenată și că din aceste motive, în ultimii 10 ani, cazurile cu fractură de bazin/cotil au fost trimise în centrele universitare, în special în centrul din Iași, care și-a asumat misiunea de a îndruma dezvoltarea acestui capitol în zona Moldovei.

„Decizia de a face intervenția la Suceava a fost motivată de starea pacientului, care nu permitea deplasarea. Colectivul secției de Ortopedie se instruiește permanent pentru a face față noilor provocări ale societății : un număr mare de accidente rutiere, un număr mare de proteze de șold care în 10-15 ani vor necesita intervenții complexe pe bazin. Datorită condițiilor din noile săli ale blocului operator, ortopedia suceveană și-a permis relansarea în acest capitol, intervenția realizată fiind una dintre cele mai facile”,  a declarat dr Grămadă.

Potrivit acestuia, dezvoltarea viitoare presupune instruirea medicilor, crearea de echipe mixte de traumatologie a bazinului din care să facă parte, alături de ortopezi și chirurgi generaliști, urologi și vasculari, iar o sarcină grea revine și medicilor anesteziști, iar în sala de operație trebuie să existe personal instruit în realizarea de examene radiologice deosebite.

Managerul SJU Suceava, dr. Alexandru Calancea a declarat că managementul unității spitalicești, cu sprijinul Consiliului Județean, susține evoluția și progresul actului medical sucevean, oferind servicii medicale de înaltă calitate, moderne , tuturor celor care se adresează acestei unități medicale de top.


Intră acum și în grupul de