Premierul Nicolae Ciucă estimează că situația din Ucraina va continua să degenereze și vor fi afectate zone apropiate de granița cu România


Intră acum și în grupul de

Comitetul Național pentru Situații de Urgență condus de premierul Nicolae Ciucă a decis, vineri, prin două hotărâri să găzduiască circa 70.000 de refugiați cazați zilnic în România, dar și să trimită ambulanțe către Ucraina, în contextul războiului din țara vecină.

În expunerea  de motive la hotărârea CNSU semnată de premierul Nicolae Ciucă se apreciază că evoluția situației de securitate din Ucraina vă continua să degenereze, urmând a fi afectate zone mult mai extinse decât în prezent și apropiate de granița cu România.

Totodată,  se arată că evaluarea exactă a numărului de persoane pentru care este necesară alocarea de resurse financiare pentru acoperirea utilităților este imposibilă de realizat la acest moment, ca urmare a lipsei de predictibilitate, iar resursele societății civile puse la dispoziție, cu titlu gratuit, în ultimele 7 zile de conflict armat din Ucraina sunt pe cale de a fi epuizate.

Mai mult, în expunerea de motive se precizează că în acest moment este necesară alocarea urgentă a unor sume de bani pentru a veni în sprijinul persoanelor refugiate din Ucraina aflate în nevoie și pornind de la aprecierea unui număr zilnic de 70.000 de persoane pentru care sunt necesar a fi asigurate servicii minimale pentru acoperirea nevoilor de bază, în spații puse la dispoziție gratuit sau contra-cost.

Astfel, CNSU propune să fie alocate, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului și se propune a fi avute în vedere pentru o perioadă de 30 de zile, cheltuielile necesare pentru un număr mediu de 70.000 de persoane cazate zilnic, dintre care 50.000 în spații puse la dispoziție gratuit și 20.000 în spații puse la dispoziție contra-cost și funcționarea a 22 de tabere temporare de cazare și asistență umanitară.

Totodată, se aprobă acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, constând în ambulanțe tip A și B. Transportul ambulanțelor se realizează, pe cale rutieră, de către serviciile județene de ambulanță care le dețin, respectiv inspectoratele județene pentru situații de urgență.


Intră acum și în grupul de