Flutur anunță începerea activităților educative pentru copiii refugiați în județul Suceava, un spectacol dedicat în Iulius Mall, dar și demersuri pentru introducerea în grila de programe a unor televiziuni ucrainene


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a vizitat, sâmbătă, Școala Primară „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” unde au început activități educative cu copii refugiați din Ucraina.

„Am venit la această școală unde este implicată și biserica pentru a mulțumi Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Începem școala în limba ucraineană, dar și în limba română pentru copiii care vorbesc limba română din Cernăuți”, a spus Flutur.

El a menționat că sunt copii mulți refugiați în județul Suceava.

„Noi am luat mai multe măsuri. De luni vrem să deschidem mai multe puncte unde copiii refugiați pot învăța. S-a deschis la Rădăuți, la Siret și am cerut comunelor de frontieră, mai ales unde sunt comunități de ucraineni și sunt învățători și profesori care pot sp facă voluntariat, să-i cheme cu prietenie pe copii la școală, la grădiniță”, a spus președintele CJ Suceava.

El a menționat că a constatat că unii copii sunt stresați, iar o fetiță chiar s-a înecat în lacrimi când i-a pus o întrebare.

„E o traumă uriașă. Sunt familii rupte și trebuie să fim foarte atenți”, a spus Flutur.

Mai mult, președintele Flutur a arătat că duminică sunt invitate la Iulius Mall familii cu copii unde vor putea viziona un spectacol de teatru de păpuși.

„Încercăm să facem ce se poate să se simtă bine, să primească ceva de mâncare, dulciuri, jucării”, a precizat Flutur.

El a mai arătat că județul Suceava are foarte mulți refugiați și că a rugat primarii să fie solidari, să acționeze și crede că școala este locul unde pot să se simtă bine.

Totodată, constatând că mulți dintre refugiați vor să aibă vești de acasă, a discutat cu operatorii de cablu și cu CNA privind posibilitatea introducerii unor programe TV ucrainene în grila de canale ale operatorilor.


Intră acum și în grupul de