Ministrul Lucian Bode, în PTF Siret alături de omologul francez: Aderarea României la Spațiul Schengen este susținută și de gestionarea optimă  a situației actuale de la frontiera cu Ucraina


Intră acum și în grupul de

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, în PTF Siret unde a fost în vizită împreună cu ministrul de Interne al Franței, Gérald Darmanin, că modul optim în care România gestionează situația la frontiera cu Ucraina este un avantaj pentru aderarea la Spațiul Schengen.

Bode a spus că acum lumea asistă la o tragedie umanitară, iar pste două milioane de oameni au fugit de război și cer ajutor Europei.

„Fiecare lovitură dată Ucrainei de armata cotropitoare rusă este o lovitură dată lumii democratice și libere. Într-un context în care este nevoie mai mult ca oricând de unitate, solidaritate și cooperare am discutat cu ministrul de Interne al Franței despre criza umanitară și de securitate din Ucraina”, a spus Lucian Bode.

Discuțiile bilaterale au fost urmate de vizita PTF Siret și a taberei mobile din Siret.

Ministrul a spus că efortul autorităților române pentru gestionarea situației persoanelor care ajung din Ucraina în România este foarte mare, dar este bine gestionat din toate punctele de vedere.

„România a adoptat toate măsurile necesare pentru gestionarea optimă a frontierelor astfel încât avem capacitatea tehnică pentru a avea un răspuns adecvat pentru persoanele care vin din Ucraina”, a declarat Bode.

El a mai spus că a fost operaționalizat Centrul logistic de stocare și distribuție a asistenței umanitare de la Suceava, infrastructură care asigură toate condițiile pentru depozitarea, gestionarea și transportul până la frontiera cu Ucraina a bunurilor materiale transmise pentru asistență umanitară.

„Avem la îndemână un centru logistic foarte important cu ajutorul căruia vom crește eficiența în gestionarea numărului foarte mare de ajutoare umanitare care vor fi trimise din România în Ucraina. Efortul depus de România este unul uriaș”, a menționat ministrul.

Totodată, el a declarat că situația din Ucraina și eforturile României de a răspunde solidar nevoilor persoanelor care fug din calea războiului s-au suprapus cu discuțiile referitoare la Spațiul Schengen.

„Așa cum a putut constata și domnul ministru modul în care autoritățile române au reacționat în această criză umanitară reprezintă un nou exemplu concret în privința capacității noastre de a oferi un răspuns imediat și eficient atunci când situația o impune. Deși vizita a vizat în principal situația din Ucraina în discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru am reliefat că aderarea la Spațiul Schengen este un obiectiv major pentru România”, a spus Bode care a menționat că România contează în continuare pe sprijinul Franței pentru realizarea acestui obiectiv.

El a dat asigurări că structurile MAI sunt la datorie garantând securitatea frontierei UE.


Intră acum și în grupul de