Sindalimenta cere măsuri guvernamentale urgente pentru stoparea creșterii prețurilor la alimente: Românul nu-și permite să suporte creșterile permanente de prețuri.

Federația Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta a solicitat, luni, măsuri urgente și concrete din partea Guvernului pentru stoparea creșterii prețurilor la alimente atrăgând atenția că veniturile românilor nu permit acestora să suporte creșterile permanente de prețuri.

„În ciuda situației internaționale extrem de tensionate și a efectelor sale din ce în ce mai negative în plan economic, Guvernul continuă să trateze cu iresponsabilitate situația. În timp ce țări din jurul nostru au început să anunțe restricții în ceea ce privește exporturile de cereale, Ministerul Agriculturii din România nu ia în calcul o astfel de măsură”, se arată într-un comunicat semnat de președintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu.

Potrivit sursei citate, atât premierul Nicolae Ciucă, cât și alți miniștri susțin că România are suficiente rezerve de grâu, porumb și floarea soarelui, astfel că nu trebuie să ne facem griji, iar exporturile nu ar trebui oprite pentru că avem excedent. 

„Avem excedent acum, pentru că anul trecut am avut o recoltă record, de circa 11,4 milioane de tone de grâu la un consum mediu la nivel național de circa 4,6 milioane de tone, dar pot spune premierul României și membri Guvernului că acest lucru se va întâmpla și cu recolta de anul acesta? Evident că nu, mai ales că există deja semne că riscăm să ne confruntăm anul acesta cu o secetă severă. Producția viitoare de grâu ar putea fi mai mică anul acesta în multe țări mari exportatoare. De exemplu în Ucraina, care recent a interzis exporturile de grâu până la sfârșitul anului,  este pusă sub semnul întrebării recolta din acest an din cauza războiului. În China, oficialitățile au anunțat deja că starea recoltei de grâu a țării ar putea fi „cea mai rea din istorie”, potrivit presei internaționale, din cauza ploilor din toamna anului trecut”, arată SIndalimenta.

Pe de altă parte, se menționează că stocurile de grâu deținute de comercianții și fermierii chinezi au fost reduse brusc în 2021, ceea ce vor reduce și mai mult cantitățile de grâu disponibile pentru export, iar în ceea ce privește producția din SUA, ea ar putea fi sub media anuală din cauza secetei și că, deocamdată nimeni nu știe dacă se va putea conta anul acesta pe exporturile de grâu rusesc, având în vedere sancțiunile economice impuse acestei țări.

„Cu o cerere la nivel mondial tot mai mare, cu stocuri în scădere și cu prețuri care au explodat în această perioadă, situația pe piața mondială a grâului se va tensiona și mai mult în perioada următoare. În aceste condiții a spune că România nu are niciun fel de probleme cu stocurile este o mare eroare, iar efectele le vom deconta cu toții într-un viitor nu prea îndepărtat. Dacă mai adăugăm și faptul că marile rezerve de grâu ale României nu sunt deținute de stat sau de fermieri, ci de câteva companii transnaționale specializate în comerțul cu produse agricole, avem tabloul complet al situației și explicația de ce statul român evită să ia măsura interzicerii exporturilor de cereale”, se întreabă Dragoș Frumosu.

El spune că Guvernul trebuie să se pregateasca urgent dacă dorește să avem pe rafturi mancare românească și să ia în calcul  cîteva masuri in regim de urgență :

–              reabilitarea imediată a sistemului de irigații;

–              găsirea unei soluții optime, astfel incât Romania sa producă îngrășăminte pentru agricultură;

–              preț subvenționat pentru motorina folosită în agricultură, prin eliminarea accizelor;

–              măsuri urgente pentru industria alimentară, în strânsă conlucrare cu reprezentanții industriei pentru stoparea creșterii prețurilor – TVA 0 la alimente, reducerea TVA la energie si gaze, eliminarea unor taxe la combustibil, plafonarea prețurilor la energie și gaze până la sfârsitul anului

„Fără aceste masuri industria alimentară românească riscă să fie tot mai aproape de faliment din cauza prețurilor exagerat de mari la energia electrică și termică, la gaze, combustibil și cereale. Prețurile urcă practic de la o zi la alta  din cauza războiului ruso-ucrainian, iar dacă de referim la agricultură, să nu uităm că cele două țări asigură 30% din exportul mondial de grâu”, a atenționat liderul Sindalimenta.

El a adus la cunoștința Guvernului că plafonarea prețurilor la utilități acoperă doar 30% din pierderile sectorului de morărit și panificație, că din luna aprilie multe societăți din industria alimentară riscă să se închidă în cazul în care măsura plafonării tarifelor la utilități nu va fi acompaniată și de alte măsuri, că importurile de îngrășăminte chimice  vor contribui la scumpirea producției de cereale cu circa 30% anul acesta etc.

„Vorbim despre o listă foarte lungă de probleme cu care se confruntă agricultura și industria alimentară, dar pe care Guvernul o ignoră, deși Federația Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA a solicitat în repetate rânduri discutarea ei. Până acum doar promisiuni și teorie, nimic concret. Toate măsurile ce trebuie luate sunt de trei luni în atenția reprezentanților Guvernului – scaderea TVA la 0 la produsele alimentare, reducerea TVA la energie și gaze, reducerea accizelor la combustibil, salariul angajaților din industria alimentară, care pe fondul lipsei muncitorilor calificati, trebuie să fie garantat prin lege, astfel încât el să fie corespondent celui din construcții, cu beneficiile si  avantajele respective etc”, a mai spus sursa citată.

Totodată, se arată că accentuarea instabilității în ceea ce privește asigurarea fluxurilor de materii prime necesare industriei alimentare, mai ales că multe state vor lua decizia diminuării sau restricționării temporare a comerțului agroalimentar, va avea un impact imediat și puternic asupra industriei alimentare românești, că multe unități se vor închide, șomajul va crește, iar în final va fi afectată inclusiv securitatea și siguranța alimentară a României.

„Embargoul aplicat Rusiei se întoarce și împotriva României, iar la noi efectul de bumerang este mult mai puternic comparative cu cel suferit de statele Occidentale, pentru că noi suntem săraci. Românul nu-și permite să suporte creșterile permanente de prețuri care au prăbușit nivelul de trai în ultimii aproape doi ani dacă ținem cont de actualele salarii. Când peste 1,2 milioane de români trăiesc cu salariul minim pe economie, care este de 1.524 de lei net, iar coșul zilnic este 2.708 lei pe lună pentru o persoană adultă singură; de 4.417 lei pe lună pentru o familie de doi adulți fără copii; de 5.993 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și un copil; de 7.234 lei pe lună pentru o familie compusă din doi adulţi şi doi copii, așteptăm de la Guvernul României elaborarea și publicarea unui ghid de supraviețuire pentru românii disperați, dacă tot nu are soluții pentru ca viața multor dintre aceștia să nu mai fie un calvar”, a mai spus Dragoș Frumosu.

Totodată, el subliniază că creșterea economică cu care se laudă mereu Florin Cîțu, președintele PNL și fost premier, este doar pe hârtie și în buzunarele unora, abonați mereu la contracte cu statul.

„Pentru aceștia criza sanitară a fost o nouă șansă să-și sporească averile după ce multe contracte au fost atribuite prin încredințare directă, invocându-se tot felul de urgențe. De fapt, guvernele ultimilor doi ani, pe care le putem numi Guvernele Sărăciei Naționale, au avut o unică urgență: să îmbogățească găștile de partid. Numirile în funcții publice și în Consilii de Administrație, foarte bine remunerate, a multor sinecuriști de partid, despre care presa a relatat în nenumărate rânduri, a devenit politică de stat”, a adăugat Frumosu.

„Domnilor guvernanți, nu neglijați industria alimentară dacă doriți, așa cum susțineți, ca produsele românești sa fie pe rafturile magazinelor, dacă vreți produse de calitate, proaspete și la prețuri reale, nu de speculă. Domnilor guvernanți, sprijiniți micii producători pentru că marfa lor poate înlocui importurile de alimente, reglementa prețurile și ne poate aduce plus valoarea de care avem nevoie.Nepăsarea de care dați dovadă și interesul pe care îl manifestați pentru lucruri neimportante, ne pot distruge”, a atenționat președintele Sindalimenta.

El a arătat că industria alimentară nu mai poate rezista fără luarea unor măsuri concrete, iar „săracia la care ați supus populația din cauza lipsei de respect pentru cei care v-au pus in fotoliile de parlamentari și guvernanți”, mai mult ca sigur că va conduce la scăderea vânzărilor și, implicit, la multe consecințe negative.

„Neîncrederea în reprezentanții statului, pe care românii o manifestă, alături de celelalte probleme, vor crea o criză economică extrem de dură și greu de suăportat de populație. Toate pot fi rezolvate printr-un dialog constructiv și  permanent cu reprezentanții industriei alimentare romanești, dialog pe care dumneavoastră, cei care conduceți România, îl ignorați de multă vreme. Aveți respect pentru țara care va ales să-i conduceți destinele!”, a transmis Dragoș Frumosu.