Ion Lungu vrea să crească la 700.000 de lei ajutorul oferit de Primăria Suceava pentru Primăria Cernăuți. Urmează să fie cumpărate mașini de spălat și uscătoare de tip industrial


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că dorește să trimită în cursul acestei săptămâni un nou transport cu ajutoare pentru Primăria Cernăuți care are nevoie de mașini de spălat și uscătoare de tip industrial.

„Am primit o nouă solicitare de a asigura un ajutor umanitar către Primăria Cernăuți de a asigura mașini de spălat și uscătoare industriale pentru miile de refugiați care sunt în acest moment în Cernăuți veniți din toate părțile Ucrainei”, a declarat primarul.

Lungu a spus că primarul din Cernăuți estimează la circa 100.000 de refugiați veniți în oraș din care 40.000 sunt înregistrați oficial.

El a precizat că în urma unei discuții avute marți seara cu primarul din Cernăuți, s-a stabilit ca municipalitatea suceveană să cumpere patru mașini de spălat industriale cu cuvă de 300 de litri și patru uscătoare industriale.

Lungu a arătat că din suma alocată inițial de CL Suceava pentru ajutoare umanitare pentru Cernăuți de 500.000 de lei s-au cheltuit până acum 320.000 de lei și au mai rămas 180.000 de lei.

El a precizat că o mașină de spălat de tip industrial costă circa 50.000 de lei, iar un uscător industrial circa 32.000 de lei, ceea ce înseamnă că pentru achiziția acestora e nevoie de 330.000 de lei.

„Voi intra în Consiliul Local și voi cere să se mai aprobe o sumă de 150-200.000 de lei”, a spus Lungu.

Primarul a menționat că acesta va fi al treilea transport către Primăria Cernăuți după cel făcut împreună cu Primăria Timișoara prin care s-au livrat cinci generatoare de energie electrică și cel trimis de municipalitatea suceveană cu saltele, saci de dormit, rezervoare de apă, corturi și truse de prim ajutor.

Ion Lungu a mai spus că centrul provizoriu pentru migranți amenajat în sala de sport a Școlii „Miron Costin” nu funcționează acum la capacitatea maximă, miercuri dimineața fiind cazate 22 de persoane din care 14 copii, dar că au fost și zile cu peste 200 de persoane cazate.

Primarul a mai declarat că a fost invitat de Ambasada Franței să participe, joi, la Institutul Cultural Francez din București la o întâlnire cu primari din Franța pentru a discuta despre tema migranților din Ucraina, despre cooperarea privind sprijinirea refugiaților din partea Franței.

„Municipiul Suceava este văzut ca un cap de pod ținând cont că noi suntem înfrățiți cu orașul Cernăuți. Noi colaborăm deja în acest sens împreună cu o fundație din Franța”, a spus Lungu.


Intră acum și în grupul de