PSD s-a retras din sedinta extraordinara a Consiliul Judetean Suceava


Intră acum și în grupul de

Consilierii judeţeni suceveni ai PSD au decis vineri dimineaţa să părăsească lucrările şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean contestând în felul acesta modul în care se face rectificarea bugetară în minus în toate localităţile judeţului şi au cerut ca acest subiect să fie discutat într-o altă şedinţă astfel încât să fie făcută o analiză serioasă, propunerea fiind respinsă de majoritatea PDL.

Liderul consilierilor judeţeni PSD Suceava, Gheorghe Iacob, a cerut în plen să se facă o analiză „cu discernământ” a modului în care se reduc bugetele localităţilor în baza OUG 18/2010 pentru că unele dintre primării riscă să fie închise din cauză că rămân fără fonduri. El a cerut convocarea unei şedinţe pentru dezbaterea acestei situaţii săptămâna viitoare astfel încât să fie analizată situaţie cu situaţie.

Pe de altă parte, vicepreşedintele CJ Suceava, Daniel Cadariu (PDL), a spus că nu se poate amâna şedinţa întrucât vineri era termenul limită pentru rectificarea bugetelor, iar preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur (PDL), a spus că este uşor pentru consilierii PSD să accepte doar punctele ce prevăd distribuirea de fonduri şi nu şi cele privind restrângerile bugetare. „Avem o responsabilitate şi la bine şi la greu”, a spus Flutur care a adăugat că toate celelalte primării din judeţ aşteaptă rectificarea CJ Suceava pentru a face vineri şedinţele de rectificare a bugetelor proprii pentru a nu ieşi din termenul legal de adoptare.
Propunerea consilierilor PSD a fost respinsă prin vot de majoritatea PDL din CJ Suceava.

În aceste condiţii consilierii judeţeni PSD au votat doar primele proiecte de hotărâre prin care s-a aprobat majorarea bugetului judeţului din donaţii în valoare totală de aproximativ 10 milioane de lei de la SNGN Romgaz SA, Complexul Energetic Craiova, Complexul Energetic Turceni şi Eximbank, dar şi patru milioane de lei de la fondul de rezervă al Guvernului, după care au părăsit sala.

Liderul judeţean al PSD reclamă lipsa de discernământ a conducerii CJ Suceava

Preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, care a fost prezent la şedinţa CJ, a explicat ulterior că proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară în minus nu a respectat prevederile Legii administraţiei publice locale. El a mai spus că preşedintele CJ, Gheorghe Flutur vrea solidaritate la restrângerea alocării de fonduri, în timp ce la distribuirea de sume de bani sunt vizate doar localităţile cu primari PDL.

„Când e vorba de tăieri de fonduri, ar trebui să fim solidari, iar când e vorba de dat bani, doar pentru ei sunt. Se merge pe sloganul:Ei cu ei, noi cu voi”, a mai spus Cătălin Nechifor.

Şeful executivului judeţean le cere consilierilor PSD „să numai vină cu tata la şedinţă”

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a considerat că atitudinea consilierilor PSD este de fapt „un joc politic şi politicianist”. El a arătat că îi va fi greu să explice primarilor PSD din judeţ din comunele Suceviţa, Hânţăşti, Muşeniţa, Ulma, Grămeşti că aceste localităţi au primit fonduri suplimentare la rectificarea bugetului deşi consilierii judeţeni PSD s-au împotrivit. „Îmi va fi greu să explic primarilor PSD că le-am dat fonduri fără acceptul consilierilor PSD”, a mai spus Flutur.

El a catalogat atitudinea consilierilor PSD drept şcolărească, de elev care vine cu tata la şcoală, făcând referire la prezenţa lui Nechifor la şedinţa de vineri a CJ Suceava. „PSD devine un partid care vine cu tata la ore. Credeam că şcoala a început luni”, a ţinut să remarce cu o serioasă doză de sarcasm Gheorghe Flutur.

El a mai explicat că prin donaţii şi alocări guvernamentale, bugetul judeţului Suceava a fost majorat cu 14 milioane de lei, banii fiind alocaţi pentru îndepărtarea efectelor inundaţiilor din această vară şi că prin aplicarea OUG 18/2010 bugetele localităţilor din judeţ a fost rectificat în minus cu 7,7 milioane de lei, reprezentând o scădere de 17 la sută faţă de alocarea iniţială. Flutur a spus că reducerea cu 17 la sută s-a făcut uniform la toate localităţile şi şi-a exprimat speranţa că vor fi găsite alte finanţări pentru judeţul Suceava.


Intră acum și în grupul de