La Mănăstirea Putna sunt cazați cei mai mulți refugiați ucraineni din județ. În locațiile puse la dispoziție de autoritățile sucevene sunt circa 900 de ucraineni

Prefectura Suceava a anunțat, luni, după ce a centralizat situația locurilor de cazare puse la dispoziție în principal de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, celelalte culte religioase ce activează pe raza județului, unități administrativ teritoriale, operatori economici și persoane fizice că din totalul de 6.220 de locuri de cazare sunt ocupate circa 880 și au rămas disponibile circa 5.340 de locuri.

Sursa citată arată că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a notificat Instituția Prefectului că, din cele aproximativ 3100 locuri de cazare pe care le poate asigura în mod gratuit pe raza județului, la acest moment sunt ocupate circa 550, cele mai multe fiind la Mănăstirea Putna (80 persoane), asigurându-se cazarea cât timp situația o va impune. De asemenea, prin intermediul bisericii ortodoxe pot fi asigurate 191 locuri de cazare în Croația, Italia și Franța, în unele situații oferindu-se și transport gratuit.

Totodată, până în  data de 15 martie a.c., în contul deschis de Societatea de Cruce Roșie  – Filiala Suceava, urmare a parteneriatului cu Instituția Prefectului – Județul Suceava a fost depusă suma de 590.000 lei. Fondurile astfel obținute din donații sunt utilizate de către Societatea de Cruce Roșie în vederea achiziționării materialelor necesare acordării asistenței umanitare pentru Ucraina, funcție de nevoile identificate la un moment dat.

De menționat este că din cele două depozite gestionate de ISU Suceava au fost distribuite către cele peste 11.000 de persoane care au fost cazate în taberele provizorii cantități semnificative de alimente, bunuri de igienă personală și elemente de cazarmament provenite din donații ale societății civile fiind vorba de peste 25.000 conserve, circa 5.000 sticle apă și sucuri; 1.700 paturi pliante cu saltele; 73 de aeroterme, circa 700 de periuțe de dinți, 222 de deodorante, 400 de bax-uri de pampers, peste 3.500 pachete mari șervețele umede. În prezent se mai află în cele două depozite circa 10 tone produse provenite din donații, ce pot fi distribuite rapid funcție de necesități.

Prefectura Suceava mai arată că în ultimele 24 de ore, au fost organizate 65 transporturi refugiați către centre de cazare, utilizându-se personal și mijloace de transport ale inspectoratelor pentru situații de urgență dislocate în PTF Siret și că a fost definitivată o planificare a prezenței translatorilor (limbile ucraineană, rusă, italiană, engleză), atât pentru taberele provizorii de refugiați cât și pentru punctul de trecere a frontierei și că, de asemenea, se asigură asistența prin translator și pentru persoanele cu nevoi speciale (surdomuți).

De precizat este că numărul de autovehicule care au transportat, duminică, ajutoare umanitare în Ucraina fără a trece prin lanțul de transport organizat de autorități, este de 14 camioane și 60 de autoturisme și microbuze – ajutoarele fiind colectate pe baza ofertelor societății civile.

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat că toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații de criză umanitară, prezente în PTF Siret și taberele provizorii de refugiați, desfășoară activități în mod integrat și coordonat, în strânsă colaborare cu peste 30 ONG – uri, organizații și fundații umanitare și peste 870 voluntari.

„Implicarea în acest efort a societății civile este esențială, nevoile și complexitatea evenimentelor survenite în urma conflictului armat impunând o activitate de anduranță, estimată a se desfășura pe o lungă durată de timp. Mulțumim societății civile pentru sprijinul acordat!,”a transmis prefectul de Suceava.

Prefectura Suceava reamintește că pentru donații în bani, doritorii sunt rugați să depună în contul deschis de Societatea de Cruce Roșie  – Filiala Suceava:

–              CUI 4244520

–              IBAN: RO21RNCB0244020411980024 (campanie ajutor refugiați Ucraina)

          Pentru donații de produse alimentare, bunuri de larg consum sau de igienă personală, doritorii să se adreseze către:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bucovina” al județului Suceava – Direcția Logistică: telefon de contact: 0758-232029