Prețul gigacaloriei la Suceava se mărește cu peste 20 la sută de la 1 aprilie. Dacă centrala va funcționa tot pe biomasă, prețul pentru populație va rămâne în continuare de 240 de lei/Gcal


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu acționarii austrieci de la Bioenergy a fost informat că din cauza creșterii prețurilor la utilități, în mod special la energia electrică de aproximativ cinci ori, cheltuielile de transport distribuție a energiei termice au crescut cu 33,9 la sută.

El a spus că prețul de producție la gardul centralei rămâne cel mai mic din țară de 142, 78 de lei/Gcal, dar că prin influența prețului de transport și distribuție, prețul total al gigacaloriei va crește cu 20,37 la sută.

„Ceea ce am redus noi anul trecut, am avut două etape de scădere a prețului gigacaloriei, cu circa 23 la sută, iată că 20 la sută le punem înapoi în acest an datorită influențelor din transport-distribuție”, a explicat primarul.

Ion Lungu a spus că s-a stabilit strategia de funcționare pentru iarna viitoare și că se dorește să se mențină funcționarea pe biomasă, situație în care prețul pentru populație va rămâne în continuare de 240 de lei/Gcal.

Primarul a mai anunțat că sunt agenți economici importanți din oraș care doresc să cumpere energie termică de la Bioenergy în condițiile în care se încălzesc acum cu gaz metan.

Totodată, Ion Lungu, a spus că municipalitatea suceveană este pregătită cu două proiecte de 70 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de transport și distribuție pentru ca în viitor să existe un sistem modern și performant de producere, transport și distribuție a energiei termice cu costuri suportabile pentru populație.

De subliniat este că primarul Ion Lungu a făcut un apel populației să achite facturile restante către societatea Thermonet, arătând că sunt facturi de circa un milion de euro neplătite în condițiile în care Primăria a făcut eforturi pentru a se menține acest preț de 240 de lei/Gcal.


Intră acum și în grupul de