La SJU Suceava a fost realizată în premieră o protezare uni-compartimentală a genunchiului. Pacienta și-a reluat mersul, cu sprijin, din a treia zi post-operator

În data de 23 martie 2022, a avut loc o noua premieră în secția de ortopedie a Spitalului Judetean Suceava, care a constat în protezarea parțială a unei porțiuni a genunchiului unei paciente de 48 de ani, aceasta suferind dureri importante și imposibilitatea efectuării activităților zilnice de aproximativ doi ani.

Echipa operatorie a fost formată din dr. Rareș Voinea , dr. Marius Grămadă și dr. Cirprian Puha sub coordonarea medicului șef de secție dr. Răzvan Bandac.

Potrivit SJU Suceava, artroplastia parțială de genunchi oferă posibilitatea menținerii compartimentelor sănătoase ale genunchiului și implică mult mai puține riscuri pre și postoperatorii decât artroplastia totală a genunchiului.

 Recuperarea medicală după o astfel de intervenție este rapidă, iar pacientul nu resimte prezența protezei datorită faptului ca ligamentele sunt prezervate.

Dr. Rareș Voinea a declarat că acest tip de intervenție se practică numai în câteva clinici din țară, motiv pentru care decizia de efectuare este luată după evaluarea riguroasă a pacientului, cu luarea în considerare a particularităților fiecarui pacient, respectiv că artroza este prezentă doar în partea internă a genunchiului, structura ligamentară este funcțională, iar pacientul nu prezintă artrită inflamatorie. „Avantajele majore ale acestui tip de intervenție sunt: părțile sănatoase ale genunchiului sunt conservate, recuperare rapidă și durată scurtă a spitalizarii, amânarea momentului protezării totale, riscuri mici de infecție, intervenția este minim invazivă, mișcările de flexie-extensie ale genunchiului sunt naturale, stresul mecanic la nivelul protezei este redus.”

Intervenția a fost un real succes, programul recuperator de kinetoterapie s-a inițiat precoce, ceea ce a permis pacientei reluarea mersului cu sprijin din a treia zi postoperator.

Managerul SJU Suceava, dr. Alexandru Calancea a subliniat că în Spitalul Județean de Urgență sunt create toate condițiile necesare pentru efectuarea intervențiilor complexe în toate specialitățile.

„Vom investi cât se poate de mult în perfecționarea cadrelor medicale precum și în dotarea spitalului cu cea mai performantă aparatura pentru a oferi un act medical, la standardele prezentului, tuturor pacienților care apelează la serviciile noastre”, a precizat dr. Alexandru Calancea.