Președintele PNL, Gheorghe Flutur: Împreună cu premierul Nicolae Ciucă am reușit deblocarea Programului Național de Investiții. Județul Suceava beneficiază doar la alimentări cu gaze naturale de fonduri de 200 de milioane de euro


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, președinte interimar al Partidului Național Liberal, a declarat, joi, că în cadrul ședinței Coaliției de guvernare de luni la participat alături de premierul Nicolae Ciucă și de prim-vicepreședinți, a reușit, împreună cu  ceilalți reprezentați din coaliție PSD, UDMR și minorități să se deblocheze Programul național de învestiții „Anghel Saligny”.

„La acest moment sunt în măsura sa aduc vești foarte bune pentru majoritatea localităților judeţului Suceava și încep cu  aprobarea a 11 de proiecte pentru aducțiune de gaz metan în peste 30 de localități, finanţate prin programul „Anghel Saligny”. Este vorba următoarele localități: Adâncata, Hănțești, Fântâna Mare, Boroaia, Bogdănești, Rădășeni, Cornu Luncii, Dărmănești, Pojorâta, Fundu Moldovei, Cajvana, Botoșana, Comănești, Pârtești de Jos, Cacica, Vadu Moldovei, Preutești, Marginea, Horodnicul de Sus, Solca, Arbore, Iaslovăț, Volovăț, Burla, Milișăuți, Liteni, Fântânele, Verești, Udești, Salcea, Berchișești, Drăgoiești și Ciprian Porumbescu”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a explicat că aceste proiecte au fost preluate de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care au fost depuse pe Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM)  și trecute pe programul „Anghel Saligny” ca proiecte mature.

Președintele Flutur a menționat că investițiile pentru cele peste 30 de localități sucevene au în vedere 972 km rețea  de gaze naturale, 48.053 de branșamente, cu o valoare de circa 198 mil de euro. „Reamintesc ca Guvernul României a aprobat miercuri actul normativ prin care s-au preluat  105 proiecte mature de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și s-au transformat la Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA),  pe programul „Anghel Saligny””, a mai declarat Flutur.

El a adăugat că Guvernul a majorat, de asemenea,  sumele alocate programului „Anghel Saligny”. de la 50 la 65 miliarde de lei, din care 5,5 miliarde lei pentru 105 proiecte de gaz metan, unde sunt incluse și cele de la Suceava.

Președintele CJ Suceava a reamintit că localitățile Vama, Frumosu și Vatra Moldoviței au primit aprobare pe programul POIM pentru extinderea reţelei de gaz metan și s-a avut în vedere faptul că aceste proiecte aveau avize, autorizații, studii de fezabilitate care în jumătate de an și-ar fi pierdut valabilitatea.

Gheorghe Flutur a mai spus cele 65,5 miliarde de lei alocate pentru întreaga țară vor fi putea cheltuite în intervalul 2022-2028, după următoarea structura: 30 de miliarde lei  pentru drumuri comunale și județene, 22,5 miliarde de lei apa-canal, și 13 miliarde de lei pentru gaze naturale.

„Este o investiție extrem de importantă pentru dezvoltarea utilităților în toate tipurile de UAT, comune, oraşe, municipii și consilii județene. De asemenea, a intrat în linie dreaptă și programul pentru aprobarea celorlalte capitole de drumuri, apa și canal, iar aici județul Suceava are depuse un număr de 236 de proiecte cu o valoare de aproape 4 miliarde de lei. În afara de gaze naturale, aceasta înseamnă modernizarea a 167 de drumuri și 69 de proiecte pentru apă și canalizare. Practic, în aceasta săptămână s-au deblocat, aș putea spune aşa, proiectele așteptate de primarii și care au întârziat o perioadă de timp”, a concluzionat președintele CJ Suceava.


Intră acum și în grupul de