Firme din zona Stulpicani-Vadu Negrilesei depistate cu intrări false de material lemnos pentru a acoperi lemn obținut ilegal. Garda Forestieră a confiscat peste 150 de mc de lemn și a aplicat amenzi  de 36.000 de lei


Intră acum și în grupul de

Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, a anunțat, vineri, că în urma controalelor făcute la firme din zona Stulpicani-Vadu Negrilesei au fost depistate falsificări de documente pentru acoperirea materialului lemnos ilegal dobândit.

Astfel, în baza datelor furnizate de aplicația SUMAL 2.0, corelate cu informațiile existe la nivelul instituției, în urma verificărilor desfășurate în perioada 1 – 4 aprilie, Garda Forestieră Suceava a identificat la două firme ce-și desfășoară activitatea în zona Stulpicani-Vadu Negrilesei, intrări de material lemnos „doar pe hârtie”, situație demonstrată cu ajutorul informațiilor generate de aplicația SUMAL 2.0 și imaginile generate de camerele video fixe existente pe traseul respectivelor așa-zise transporturi.

În cazul primului operator economic, s-a demonstrat faptul că au „intrat” doar scriptic în depozitul societății cantitățile de lemn de foc rășinoase aferente unui ansamblu rutier alcătuit din camion și remorcă, fără ca transporturile să fi avut loc fizic.

Inspectorii Gărzii Forestiere au constatat că fotografiile atașate în aplicația SUMAL 2.0 păreau a fi efectuate prin fotografierea ecranului unui alt telefon/tabletă pe care se afla altă fotografie, aspect ce a creat suspiciunea de ilegalități în ceea ce privește respectivul transport.

În urma verificărilor a fost recalculat stocul scriptic al depozitului respectivei societăți, prin diminuarea cu cantitățile aferente celor două așa-zise transporturi.

În acest fel, o parte din materialul lemnos existent în depozitul societății a rămas fără proveniență legală.

În acest caz delegații Gărzii Forestiere Suceava au aplicat trei sancțiuni contravenționale cu o valoare de 18.000 lei și a fost confiscată cantitatea de 60 m.c. lemn rotund rășinoase.

În cel de-al doilea caz, identic ca mod de lucru, în depozitul societății au ar fi intrat două așa zise transporturi de cherestea rășinoase, iar fotografiile atașate în aplicația SUMAL 2.0 sunt „cu ușile închise”, ceea ce a creat de asemenea suspiciunea de ilegalități în ceea ce privește respectivul transport.

În acest caz a fost identificată cantitatea de 96 mc cherestea rășinoase fără proveniență legală care a fost confiscată, fiind aplicate două contravenții cu amendă în valoare totală de 18.000 lei.

„Putem concluziona că în ambele cazuri a fost ”creată  proveniență” pentru materialul lemnos deținut ilegal. Valoarea amenzilor aplicate celor doi operatori economici totalizează 36000 lei, iar a materialului lemnos confiscat 93744 lei. Garda Forestieră Suceava va continua verificările pe această linie, existând la nivelul instituției și alte informații similare, precum și verificări pentru identificarea ”sursei” materialului lemnos identificat fără proveniență legală”, a declarat Mihai Gășpărel.


Intră acum și în grupul de